ZF 24

Swisscom confirmă negocierile pentru a cumpăra divizia italiană a Vodafone Group cu 8 miliarde de euro

Swisscom confirmă negocierile pentru a cumpăra divizia...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.02.2024, 14:23 109
Swisscom AG se află în discuţii avansate pentru a cumpăra divizia italiană a Vodafone Group Plc pentru 8 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari), fără numerar şi fără datorii, după ce compania britanică de telecomunicaţii a respins concurenţa rivalilor, inclusiv a miliardarului francez Xavier Niel, raportează Bloomberg. 
 
Tranzacţia de fuziune între Vodafone Italia şi afacerea Fastweb SpA a Swisscom ar crea o companie combinată de bandă largă mobilă şi de fibră optică mai eficientă, a declarat miercuri Swisscom într-un comunicat, confirmând un raport anterior al Bloomberg News. Acordul nu este final şi nu există certitudinea că o tranzacţie se va realiza, a precizat compania.
 
Vodafone preferă oferta Swisscom în defavoarea unei propuneri anterioare a companiei Iliad a lui Niel, deoarece are o componentă de numerar mai mare, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune. Compania de telefonie britanică respinsese luna trecută oferta finală a Iliad. Compania lui Niel propusese formarea unui joint venture cu afacerea Vodafone în Italia, într-o ofertă care includea 6,6 miliarde de euro în numerar, pentru o valoare de întreprindere de 10,45 miliarde de euro.
 
Discuţiile avansate ale Vodafone pentru vânzarea unităţii sale italiene pentru 8 miliarde de euro către Swisscom fac ca respingerea ofertei de 10,5 miliarde de euro a Iliad pentru JV să fie pusă sub semnul întrebării, având în vedere că aceasta din urmă ar aduce 6,6 miliarde de euro în numerar şi o participaţie de 50% în entitatea combinată - o opţiune mai riscantă, dar probabil mai valoroasă. Oferta Swisscom implică un multiplu EV/Ebitdaal forward de 7,6x, în linie cu intervalul de 5x-11x pentru fuziuni şi achiziţii comparabile, reducând în acelaşi timp efectul de levier de 0,4x.
 
Noul director executiv al Fastweb, Walter Renna, un veteran al Fastweb care a preluat funcţia de conducere în octombrie, se străduieşte să menţină creşterea pe care predecesorul său, Alberto Calcagno, a supravegheat-o timp de 40 de trimestre consecutive. Veniturile au crescut cu 6% anul trecut, iar câştigurile înainte de dobânzi, impozite, depreciere, amortizare şi leasing au crescut cu 3%, potrivit unei declaraţii de la începutul acestei luni. 
 
Italia este una dintre cele mai competitive pieţe de telecomunicaţii din Europa, în parte după intrarea Iliad în 2018 în ţară, oferind planuri de telefonie mobilă mai ieftine, fără complicaţii, care au declanşat un război al preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO