ZF 24

Szabolcs Nemes, managing partner Roland Berger: România are oportunităti de investitii pe zona de pompe de căldură, baterii, stocarea energiei, retele

ZF POWER SUMMIT 2024

Szabolcs Nemes, managing partner Roland Berger: România...

Autor: Roxana Rosu

29.02.2024, 13:18 129

România are oportunităti de investitii pe zona de pompe de căldură, baterii, stocarea energiei, retele, domenii care se vor dezvolta în următorii ani la nivel european, a declarat Szabolcs Nemes, managing partner Roland Berger în cadrul conferintei ZF Power Summit 2024.

”Peste 80% din importurile de panouri fotovoltaice din Europa sunt din China. Cererea este foarte mare şi va creşte. Şansele să putem juca pe acest teren sunt foarte mici. Eventual pe invertoare, să avem ambitia de a avea oarecare relevantă. Pe partea de vânt, situatia la nivel european stă putin mai bine. 70% capacitate provine din productia din Europa pe offshore, dar pe onshore ponderea Chinei este mai mare. Tinta este de dublare a capacitătilor până în 2030. Pe baterii, cererea din 2030 va fi semnificativ mai mare, iar peste 80% vine din industria auto”.

Szabolcs Nemes a subliniat că tările din jur au deja strategii de investitii pe diferite segmente de piată , cu proiecte în productia de echipamente.

O altă zonă în care România poate profita este cea de reciclare.

”La pompe de căldură încă avem o fereastră de oportunitate. Bulgaria are un producător, Ungaria are şi ea, cu planuri mari de extindere. Deci România are încă oportunităti pe zona de baterii şi pompe de căldură. Europa are un avans tehnologic pe acest segment, fată de China”.

Ce a mai declarat Szabolcs Nemes:

Pe partea de stocare carbon avem altă fereastră de oportunitate, pe partea de componente, echipamente. Vor fi necesare pentru tinta propusă de UE în 2030, din care şi România are o cotă.

Partea de hydrogen, proiectiile 10-15 milioane tone în 2030. Nu există nici capacitate de hidrolizare acum, deci va fi nevoie productie de echipamente.

Apoi distributie pentru retele, de care va fi nevoie şi este o nouă oportunitate de investitii.

Clarificarea directiilor din punct de vedere industrial trebuie gândită şi la forta de muncă. Ce meserii sunt neccesare, cum ajungem la ele, cum reconvertim categoriile existente. Altfel vorbim de energie verde şi tehnologie, dar nu avem cu cine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO