ZF 24

Tesseyman, BERD: Pot aparea consolidari pe piata bancara romaneasca

29.12.2008, 00:00 31

Efectele crizei financiare internationale ar putea antrena miscari de consolidare pe piata bancara din Romania, ca si in alte tari din regiune, anticipeaza Nick Tesseyman, directorul pentru institutii financiare al BERD.

Si unii bancheri de pe piata locala afirma ca anul 2009 ar putea aduce oportunitati de consolidare in conditiile in care unele banci ar putea sa nu mai beneficieze de sustinerea necesara din partea bancilor-mama. Opinia unanima este ca nu se va ajunge in situatia ca o banca sa cada, fiind posibile inclusiv achizitii realizate cu sprijinul statului.

In acelasti timp, Tesseyman considera ca jucatorii "seriosi", care deja au investit sume importante, vor face tot ceea ce este necesar pentru a-si mentine prezenta pe piata.

"Criza nu schimba baza rationamentul pe baza caruia o banca a venit aici, iar potentialul economic ramane o justificare solida", afirma Tesseyman.

Oficialul BERD spune ca in prezent au loc discutii pentru dezvoltarea cooperarii dintre organizatiile financiare multilaterale precum BERD, BEI, IFC in vederea crearii unui instrument dedicat Europei Centrale si de Est pentru ca este in]eles riscul unei prabusiri a creditarii.

"Cred ca exista impulsul necesar pentru actiune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO