ZF 24

Tomas Spurny, BCR: România are avantajul unui grad redus de îndatorare

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

18.11.2013, 14:11 400

România are un şansa de a avea un grad redus de îndatorare comparativ cu alte şări şi se află în Europa Centrală, regiunea a cărei creştere va duce la ieşirea Europei din criză, consideră Tomas Spurny, preşedinte executiv al BCR, invitat la evenimentul „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”.

„Sunt norocos pentru că locuiesc în România, care îmi pare un loc fantastic cu un viitor strălucit şi pentru că Europa Centrală e singura speranţă a Europei să iasă din criză. România are una dintre cele mai mici rate de datorie raportat la PIB. Ar trebui să fiţi mândri”, a declarat Spurny.

El a adăugat că „s-au stabilizat finanţele publice, moneda e stabilă, în mod remarcabil, iar banca centrală a făcut imposibilul, şi anume ca nivelul de capitalizare a băncilor să fie dublu faţă de nevoile băncilor”.

Alte declaraţii făcute de Tomas Spurny:

„Europa este într-o criză de conştiinţă. Are 12% din populaţia planetei. 28% din PIB-ul mondial şi cheltuieli majore din punct de vedere social”.

„Sunt norocos pentru că locuiesc în România, care îmi pare un loc fantastic cu un viitor strălucit şi pentru că Europa Centrală e singura speranţă a Europei să iasă din criză. România are una dintre cele mai mici rate de datorie raportat la PIB. Ar trebui să fiţi mândri”.

„S-au stabilizat finanţele publice, moneda e stabilă, în mod remarcabil, iar banca centrală a făcut imposibilul, şi anume ca nivelul de capitalizare a băncilor să fie dublu faţă de nevoile băncilor”.

„Când mă gândesc la 2028 mă gândesc că e necesar să ne întrebăm unde vrem să fim”.

„România nu concurează neapărat cu Cehia ci e pe calea în care, din multe punctre de vedere oferă cele mai bune deal-uri între ţările Europei Centrale. Pe de altă parte, nu concurăm numai în UE, ci la nivel global. Ţinta ar trebui să fie ca PIB per capita, până în 2028, să fie la un anumit procentaj din cel din UE.”

„Dacă aş fi politician în România aş spune că e nevoie să îndatorăm ţara la 60% din PIB cât mai curând posibil, cu condiţia să folosim aceşti bani pentru infrastructură. Aceste lucruri sunt foarte uşor de urmărit, dar trebuie să se renunţe la politica de restrângere”.

„România se poate finanţa, nu numai din fonduri europene, dar trebuie să se împrumute cât mai sunt bani disponibili, iar guvernul ar trebui să aibă ca obiectiv să construiască infrastructură cu orice cost, cât mai repede cu putinţă”.

„Consider că România are nevoie de un nou pact social şi că trebuie să fie o dezbatere publică legată de pactul necesar pentru ca oamenii să înţeleagă care este miza pentru ei. Pentru politicieni este important să înţeleagă că singurul mod de a avea succes este acela de a crea previzibilitate şi simplitate în impozitare şi pentru investitori”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO