ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

03.08.2009, 19:19 18

1. BRD a facut profit de 101 mil. euro la sase luni. BRD, a doua mare banca de pe piata, a obtinut in primul semestru un profit net de 101 mil. euro, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul II, banca a realizat un castig de 52 mil. euro, fata de 49 mil. euro in primele trei luni ale anului. Profitul brut din exploatare a scazut cu circa 7 mil. euro fata de semestrul I 2008, pana la 219 mil. euro, desi exprimat in lei a crescut cu 19,4%.

2. Rezerva valutara a BNR, la un nou record istoric: 27,32 de miliarde de euro in iulie. Rezerva valutara a BNR a urcat cu 860 de milioane de euro in iulie, ajungand astfel la un varf istoric de 27,32 de miliarde de euro. Evolutia a avut loc pe fondul unor intrari de 4,24 de miliarde de euro, care includ si imprumuturile contractate de Ministerul Finantelor, potrivit comunicatului BNR. Iesirile au totalizat 3,38 miliarde de euro, reflectand reducerea rezervelor minime ale bancilor comerciale si platile in contul datoriei publice externe.

3. MFP publica topul restantierilor la stat in T2: Marile companii au datorii la buget de 5,475 miliarde lei. Restantele la buget ale companiilor mari au crescut in trimestrul al doilea cu 7,6%, la 5,475 miliarde de lei, cel mai mare datornic ramanand Compania Nationala a Huilei (CNH), conform datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Dintre primii zece mari debitori, patru sunt companii din cadrul CFR, cu una mai putin comparativ cu nivelul din martie, deoarece CFR Calatori a iesit din topul primilor zece datornici. CNH avea obligatii restante la bugetul general consolidat de 3,389 miliarde de lei la finele celui de-al doilea trimestru, in crestere cu 3,6% fata de datoriile de 3,271 miliarde de lei raportate la sfarsitul lunii martie.

4. Autoritatile au reintrodus taxa de pod la Fetesti. Transportatorii spun ca e ilegala. Taxa pentru podul de la Fetesti, finalizat in 1987, a fost reintrodusa incepand de ieri de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), insa Federatia Operatorilor Romani de Transport Rutier (FORT) a depus o sesizare la Comisia Europeana, intrucat considera ca prin introducerea taxei se incalca tratatul cu UE. Taxa a fost utilizata incepand din 1987 si pana in urma cu cinci ani, cand au inceput lucrarile de modernizare a tronsonului de autostrada Fetesti-Cernavoda (17 km).

5. Inmatricularile Dacia in Franta cresc cu 72% in iulie, pe o piata care scade. Inmatricularile Dacia pe piata auto franceza au crescut cu 72,6% in iulie, la 6.488 unitati si cu 28,5% in primele sapte luni, la 32.302 unitati, pe o piata in declin cu 1,3%, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). In iulie 2008 au fost inregistrate 3.758 de autovehicule marca Dacia, iar in intervalul ianuarie-iulie al anului trecut au intrat in total in circulatie 25. 130 unitati. Cota de piata a constructorului auto din Mioveni a urcat cu 1,3 puncte procentuale in iulie, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 3%, si cu 0,5 puncte in primele sapte luni, fata de intervalul similar al anului trecut, la 2,1%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO