Eveniment

Topul datornicilor: primii zece restantieri la stat cumuleaza 1,3 miliarde de euro

Topul datornicilor: primii zece restantieri la stat cumuleaza 1,3 miliarde de euro

Click pentru imaginea intreaga

02.08.2007, 18:50 28

Cel mai mare datornic la bugetul public, Compania Nationala a Huilei din Petrosani, avea la jumatatea acestui an restante de plata de peste 700 de milioane de euro, adica peste jumatate din totalul companiilor din top10, conform datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor.
In pofida volumului mare, CNH Petrosani si-a redus datoriile cu peste 50 mil. euro fata de sfarsitul primului trimestru, cand de asemenea ocupa primul loc. La nivel de top 10, datoriile catre bugetul public practic au stagnat in lei, dar au crescut usor in euro din cauza efectului de apreciere a leului fata de euro.
Per total, cei mai mari 10 restantieri la bugetul general consolidat (care include bugetul de stat, cel de pensii, de sanatate si de somaj) aveau la jumatatea anului datorii totale de 1,34 miliarde de euro (4,2 miliarde de lei).
Pe locul doi in clasamenul datornicilor figureaza, in stagnare, Tractorul Brasov, societate intrata deja in lichidare voluntara si pentru care a inceput vanzarea pe active. Datoriile Tractorului Brasov la jumatatea anului erau de 157 mil. euro, cu peste 11 milioane de euro in plus fata de finele primului trimestru.
Singura schimbare de locuri din clasament a avut loc intre pozitiile 3 si 4. Compania Nationala de Metale Neferoase Remin SA si Societatea Nationala a Carbunelui au schimbat pozitiile. La jumatatea anului, Remin ocupa locul al treilea, cu datorii la stat de peste 133 de milioane de euro.
In clasamentul datornicilor, conform datelor Ministerului Economiei si Finantelor, mai figureaza companii ca UCM Resita, Rulmentul Brasov, Electroputere, CFR Marfa, Telecomunicatii CFR si Termoelectrica. Ca de obicei, marea majoritate a companiilor din topul 10 al datornicilor la stat sunt controlate chiar de catre stat. CFR SA, unul dintre cei mai mari datornici pana anul trecut, a disparut din top10. La finele lui 2006, CFR se situa pe locul doi in clasamentul restantierilor, in urma CNH Petrosani, cu datorii la stat de 244 mil. euro. La finele anului trecut, Guvernul a operat cea mai recenta stergere de datorii pentru multe dintre companiile de stat. Datorita unor astfel de masuri, CFR si Termoelectrica figureaza acum la Fisc cu datorii mult mai mici la bugetul public.
La jumatatea acestui an, comparativ cu sfarsitul lui 2006, datoriile totale catre bugetul general consolidat ale celor mai mari 10 restantieri au scazut cu aproximativ 140 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO