ZF 24

Toţi cei care ar putea să intre în discuţie pentru consiliul de administraţie al Băncii Naţionale sunt cunoscuţi

Toţi cei care ar putea să intre în discuţie pentru...

Autor: Ovidiu Tempea

05.06.2014, 00:02 330

Numirea intempestivă a noului CA al BNR nu limitează procesul de selecţie, întrucât cei care se califică sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi, fiind doar persoane cu mare performanţă în domeniu, iar reprezentarea va fi un tablou al Parlamentului, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Nu-i nimic din scurt, Parlamentul e aici, propunerile trebuie să fie validate de comisiile de buget şi fiecare dintre cei propuşi trebuie să fie audiat în comisii. (...) Dosarele se cunosc şi, mai e ceva, şi anume că am auzit limpede opi­nia şi a funcţionat de-a lungul celor 25 de ani, că la BNR nu pot fi în CA decât oameni care au o pregătire foarte înaltă în domeniu, deci toţi aceştia sunt cunoscuţi şi paracu­nos­cuţi. Ce dosare să li se facă? (...) Toţi cei care ar putea să intre în discuţie sunt cunoscuţi şi para­cu­noscuţi, nu vin oameni care vor acum să-şi de­pună candidatura. Sigur că ar putea să facă şi aşa, dar nu-i ia nimeni în seamă, oameni care n-au o legătură cu marea performanţă în do­meniu“, a explicat Vasilescu, întrebat dacă anun­ţul intempestiv privind numirea noului CA şi termenul scurt n-ar putea îngreuna ac­ce­sul unor candidaţi la selecţie, mai ales că pro­ce­dural este necesară întocmirea unor dosare.

El a argumentat că toate numirile de până acum au fost făcute în aceleasi condiţii, adăugând că acestea se discută în Parlament, unde sunt toate forţele politice, „cu un anumit grad de putere“.

„Primul CA a fost pe 8 ani. În 1998 nu mai ştiu dacă alegerile au fost în vară sau nu, dar întotdeauna reprezentarea a fost aşa cum arăta Parlamentul. Întotdeauna, tabloul par­la­men­tu­lui se reflectă în tabloul numirilor în consiliul de administraţie. Intervine imediat obligati­vi­ta­tea ca fiecare membru al CA să nu mai fie în politică. Trebuie să se debaraseze imediat de hai­na politică. Pot să spun că imediat cum a început un nou consiliu să-şi exercite manda­tul, toţi s-au debarasat de hai­na politică“, a continuat Vasilescu.

În 1998, mandatul CA al BNR expira la 1 iulie, însă plenul Parlamentului a votat noua componenţă abia în luna decembrie a acelui an.

Numirile următoare, pe mandate scurtate la 5 ani, din 2004 şi 2009, au fost efectuate de către Parlament în toamna acelor ani, cu aproximativ o lună înainte de expirarea man­datului. Actualul mandat al CA al BNR se încheie pe data de 9 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei guvernamentale, că guvernatorul Mugur Isărescu va fi susţinut în Parlament pentru un nou mandat la BNR, noul Consiliu de Administraţie al BNR urmând să fie numit şi să primească votul Parlamentului în această lună. Ulterior, cicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a anunţat că până marţi, 10 iunie, trebuie depuse candidaturile, în aceeaşi zi urmând să aibă loc şi audierile. PSD va avea 4 posturi, iar UDMR, PNL, PC şi PDL câte un post.

Surse politice au declarat că PSD îi va desemna în noul CA al BNR pe actualii membri Florin Georgescu, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, în timp ce UDMR o va susţine pe Agnes Nagy.

Acestea au precizat că al nouălea membru, respectiv guvernatorul, nu va fi desemnat de nicio formaţiune, astfel încât Mugur Isărescu, în cazul în care îşi va depune CV-ul pentru un nou mandat, va fi susţinut de toate partidele politice parlamentare.

Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a declarat marţi că PNL a avut până acum două posturi şi după repartizarea din această săptămână a rămas cu o singură poziţie, Bogdan Olteanu depunându-şi deja CV pentru un nou mandat.

CA al BNR este format din nouă membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri. Pe lângă cei amintiţi, din CA mai fac parte Cristian Popa (vicerguvernator), Napoleon Pop (membru din partea PNL) şi Virgiliu Stoenescu (membru).

Audierea în comisii a noilor membri ai CA al BNR şi votul în plenul reunit al Parlamentului sunt prevăzute pentru săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO