ZF 24

Ucraina acuză Rusia de INVAZIE directă. Patru situaţii în care Rusia s-a folosit de pretexte umanitare pentru a invada alte ţări

Ucraina acuză Rusia de INVAZIE directă. Patru situaţii...

Autor: Ioana Bojan

22.08.2014, 13:52 2445

"Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenţia Interfax-Ukraine.

Patru situaţii în care Rusia s-a folosit de pretexte umanitare pentru a invada alte ţări

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiaşi surse.

"Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor", a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili.

Moscova anunţase cu puţin timp înainte că a decis să îşi trimită fără să mai aştepte, către Lugansk, în estul Ucrainei, convoiul umanitar staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate "pretextele" pentru întârzierea lui au fost epuizate.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a denunţat la rândul său "încălcările flagrante ale dreptului internaţional şi ale inviolabilităţii frontierelor", precizând că se teme de "provocări deliberate".

"Nici partea ucraineană, nici Crucea Roşie nu ştiu ce se află în aceste camioane, ceea ce ne îngrijorează în mod deosebit", a afirmat ministerul într-un comunicat.

"Nu ştim nici care sunt acordurile între partea rusă şi rebeli şi nu excludem provocări deliberate", se adaugă în comunicat. "Rusia poartă toată responsabilitatea pentru securitatea acestui transport", a conchis ministerul ucrainean.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat vineri că reprezentanţii săi nu vor escorta convoiul umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei, deoarece nu au primit "garanţii de securitate suficiente".

"Nu facem parte din convoi în nici un caz", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a CICR, Viktoria Zotikova, organizaţia menţionând pe Twitter o "situaţie de securitate volatilă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO