ZF 24

UE: O treime din plangerile facute la organizatiile pentru protectia consumatorilor au fost legate de transport, in special cel aerian

11.08.2009, 16:35 95

Centrele Europene ale Consumatorilor: In 2008, o treime din plangeri au fost legate de transport, in special cel aerian

O treime dintre plangerile primite anul trecut de retelele Centrelor Europene ale Consumatorilor ( ECC-Net), societate care administreaza problemele consumatorilor care realizeaza cumparaturi transfrontaliere in persoana sau online, au vizat probleme de transport, potrivit unui raport realizat de companie la nivelul anului 2008.

Consumatorii din Romania care se confrunta cu probleme atunci cand achizitioneaza un produs dintr-o tara straina (fie ca este vorba de un bilet de avion, de un produs electrocasnic sau de serviciile oferite) pot primi mai multe informatii sau depune o plangere pe site-ul www.eccromania.ro

Centrul European al Consumatorilor este prezent in Romania din ianuarie 2008, desfasurandu-si activitatea prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. Potrivit reprezentantilor companiei, ECC-Net nu realizeaza statistici separate fiecare tara in parte. Acestia au adaugat insa ca si reclamatiile romanilor au fost anul trecut majoritar legate de conditiile de transport.

Potrivit raportului ECC-Net, 80% dintre problemele semnalate de consumatori in ceea ce priveste transportul aveau legatura cu transportul aerian (intarzieri, anulari de zboruri, probleme cu bagajele).

„Nu sunt surprins de faptul ca transportul este sectorul despre care Centrele Europene ale Consumatorilor primesc cele mai multe intrebari, fiind un sector care prin definitie este considerat transfrontalier. Pasagerii aerieni sunt din ce in ce mai constienti de drepturile lor”, a declarat Antonio Tajani, vicepresedintele ECC-Net, care coordoneaza plangerile legate de transport.

In topul celor mai multe plangeri primite anul trecut s-au numarat insa si cele legate de serviciile de agrement (25%), hoteluri si restaurante (13%), probleme cu privire la produse si servicii (25%), livrari (18%), clauze contractuale (16%) si practici comerciale neloiale (14%). Mai mult de jumatate dintre problemele cu care s-au confruntat anul trecut consumatorii faceau referire la cumparaturile online.

In ceea ce priveste livrarile, 15% dintre plangeri vizeaza intarzieri de primire, dublu fata de cele primite in legatura cu livrarea incompleta. De asemenea, anularea contractului reprezinta 60% dintre plangerile legate de clauze contractuale. Aproximativ 47% din aceste reclamatii se refera la achizitii online iar 24% vizeaza alte metode de vanzare la distanta, cum sunt comenzile prin mail, care au crescut cu 15% anul trecut comparativ cu 2007.

„In timpul recesiunii consumatorii sunt si mai vulnerabili in fata ofertelor suspicios de ieftine si a promotiilor false atractive. Iar cand devin victime ale unor inselatorii in alte tari, problemele se inmultesc”, a declarat Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor.

Potrivit raportului realizat de Centrele Europene ale Consumatorilor, in general, majoritatea reclamatiilor primite se refera la insatisfactia oferita de produse si servicii - 25% (defecte – 44%, neconformitate cu comanda – 33%, produse nesigure – 9% ). ECC-Net a inregistrat anul trecut o crestere cu 22% a numarului de consumatori care apeleaza direct la la acest serviciu pentru ajutor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO