ZF 24

Ultimele noutăţi ale summitului NATO: Naţiunile din G-7 vor anunţa promisiunile de securitate faţă de Ucraina. Zelenski i-a criticat pe oficialii NATO pentru că nu au stabilit un calendar concret pentru aderarea Kievului în cadrul alianţei

Ultimele noutăţi ale summitului NATO: Naţiunile din...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.07.2023, 13:21 147

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că intenţionează să „lupte" pentru mai multe garanţii de securitate din partea aliaţilor, în timp ce ţările din Grupul celor Şapte vor anunţa în cursul zilei de miercuri că vor lansa oficial negocierile cu Ucraina în scopul oferirii unor angajamente bilaterale pentru a spori capacităţile de apărare ale Kievului şi pentru a descuraja noile agresiuni ruseşti, scrie Bloomberg.

Declaraţia este programată să aibă loc în a doua zi a summitului liderilor NATO de la Vilnius, unde alianţa de apărare a convenit asupra unui pachet de măsuri menite să aprofundeze legăturile cu Kievul şi să sublinieze sprijinul pe termen lung faţă de Ucraina. Aliaţii au promis asistenţă multianuală pentru Ucraina, au creat un nou Consiliu NATO-Ucraina, care se va reuni în cursul zilei de miercuri şi au accelerat procesul care va permite Ucrainei să adere la NATO.

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu Zelenski, care a criticat marţi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord pentru că nu a stabilit un calendar clar pentru aderarea Ucrainei.

Zelenskiy a declarat că va discuta cu aliaţii din NATO despre garanţiile de securitate pentru Ucraina în timp ce aceasta încearcă să devină membră a blocului.

„Vrem să fim pe aceeaşi pagină cu toată lumea, la un loc cu întreaga alianţă", a declarat Zelenskiy jurnaliştilor la Vilnius, Lituania. „Vom lupta din răsputeri pentru îndeplinirea acestui obiectiv: obţinerea unor garanţii de securitate pentru Ucraina pe drumul spre NATO". Preşedintele ucrainean a mai spus că intenţionează să discute cu partenerii despre noile pachete de arme pe care Kievul le solicită în lupta cu Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO