ZF 24

Unde merg plăţile asigurătorilor de viaţă: peste jumătate din bani sunt pentru răscumpărări anticipate de poliţe

Unde merg plăţile asigurătorilor de viaţă: peste...

Autor: Anelis Baciu

01.10.2014, 13:56 405

Companiile de asigurări de viaţă ajung să plătească clienţilor care îşi reziliază poliţele înainte de termen chiar şi 60% din sumele raportate ca despăgubiri, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza informa­ţiilor transmise de mai mulţi asigurători.

La nivel agregat, asigurătorii de via­ţă au plătit în primul semestru 189 mil. lei în contul răscumpărărilor, adică 51% din plăţile totale de 368 mil. lei înregistrate în această perioadă, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) la solicitarea ZF. Ponderea răscumpă­rărilor a variat între 50% şi 60% în ultimii ani.

„Nivelul răscumpărărilor nu este mare. Este un procent care reflectă nevoia de cash a populaţiei. Atât timp cât economia nu îşi revine într-un ritm sus­ţinut, e posibil ca răscumpărările să creas­că“, a declarat Bogdan Andriescu, preşedinte al UNSICAR (asociaţia brokerilor locali).

Unii asigurători susţineau la începutul anului că numărul clienţilor care îşi răscumpără poliţele unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă investi­ţională - n. red.) s-a temperat, iar portofoliile s-au stabilizat.

Sumele plătite clienţilor care au reziliat poliţele domină de regulă portofoliile companiilor specializate în vânzarea de poliţe de viaţă, în timp ce în cazul companiilor de asigurări în care segmentul de asigurări generale este mai semnificativ răscumpărările au o pondere mai redusă.

De exemplu, în cazul ING Asigu­rări, cel mai mare asigurător de viaţă din piaţă, răscumpărările ajungeau la finalul lunii iunie la 61% din totalul sumelor plătite clienţilor, echivalentul a 97,6 mil. lei.

Pentru contractele ajunse la maturitate asigurătorul a plătit circa 48 mil. lei, în timp ce plăţile pentru evenimentele asi­gurate au cumulat 13 mil. lei. ING Asi­gurări a plătit în primul semestru cli­enţilor 159 mil. lei, adică 43% din despă­gubirile totale din piaţa locală de asigurări de viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO