ZF 24

Update 2: Romania ar putea primi un imprumut de 20 miliarde euro de la FMI

10.03.2009, 09:44 21

Romania ar putea beneficia de un pachet de sprijin de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International, ca urmare a discutiilor avute pana in prezent intre guvern si FMI, informeaza Financial Times.

Pachetul de sprijin, care isi propune sa ajute Romania sa treaca de criza economica in care se afla, ar putea fi similar cu cel oferit de FMI Ungariei in luna noiembrie, a declarat pentru ziarul economic un oficial al institutiei.

Conform publicatiei, guvernul Romaniei si FMI au ajuns la o intelegere privind "parametrii cantitativi" ai pachetului de sustinere in cadrul vizitei avute de reprezentantii guvernului si FMI la Washington. In urmatoarele 10 zile, experti ai institutiilor implicate, printre care FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala se vor intruni pentru a lamuri detaliile finale.

"Intelegerea va oferi Romaniei timpul necesar pentru implementarea politicilor... fara a-i supraveghea (pe membrii guvernului - n.red) pentru a vedea daca o criza se apropie".

Ce a cerut FMI-ul Ungariei, Letoniei, Islandei si Ucrainei

Conform unui comunicat al FMI, o misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va veni la Bucuresti in perioada 11-25 martie pentru a discuta cu oficiali romani cu privire la un suport tehnic si financiar pentru Romania din partea FMI.

Misiunea FMI, va analiza situatia macroeconomica a Romaniei si va avea discutii cu privire la un potential program al FMI in Romania. Programul va face parte dintr-un pachet de finantare multilaterala care va fi sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

Romania devine a patra tara din estul Europei, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia, care a apelat la institutiile internationale pentru a primi sustinere in fata crizei.

Conform oficialului citat de FT, pachetul va fi oferit pentru o perioada mai lunga de 17 luni decat a fost cel oferit Ungariei.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) se vor alatura efortului oferind finantare pentru sectorul financiar si institutiile bancare. BERD este deja in discutii cu Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania si subsidiara Erste Bank pentru un imprumut de 150 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO