ZF 24

Update: Guvernul aloca 1 mld. euro pentru garantarea imprumuturilor ipotecare ale tinerilor. Trimiteti aici intrebarile voastre despre initiativa Executivului

Update: Guvernul aloca un miliard de euro pentru garantarea imprumuturilor ipotecare ale tinerilor
20.05.2009, 18:59 46

Guvernul va garanta imprumuturile facute de tineri pentru achizitia de locuinte, pretul mediu cu care se va achizitiona o locuinta fiind estimat la 60.000 de euro.

Guvernul va aloca pentru acest program, numit Prima Casa, un miliard de euro, acesta urmand a fi operational in 60 de zile.

Statul va garanta 80% din valoarea creditului ipotecar prin Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Beneficiarii sunt tinerii care nu au mai avut niciodata o locuinta, locuintele achizitionate putand fi noi si vechi.

Guvernul va lucra cu bancile in functie de reteaua lor din teritoriul timpul de alocare a creditelor si nivelul avansului.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca spera ca astfel sa deblocheze piata imobiliara si industria constructiilor.

Guvernul invata de la liberali

Ideea a fost initial lansata de fostul ministru liberal al Finantelor Sebastian Vladescu intr-un interviu publicat in Ziarul Financiar pe 9 aprilie (Vladescu: Investitiile in infrastructura ca solutie anticriza sunt o iluzie).

Acesta afirma ca "o posibila solutie pentru revigorarea creditarii ar fi infiintarea unei scheme de garantare a creditelor ipotecare, estimata la circa un miliard de euro".

"Daca banca nu-si mai poate lua riscul din cauza normelor de prudentialitate, ar trebui sa si-l ia statul si sa acorde, de exemplu, garantii in limita unui plafon de 50.000 de euro, respectiv in limita a 80% din valoarea unei locuinte construite dupa anumite standarde, desigur nu pentru vile. Garantia de stat ar incuraja bancile sa dea credite, iar cat priveste riscul statului, nu cred ca ar fi atat de rau daca ar ajunge la o adica sa aiba in proprietate 50.000 de apartamente, avand in vedere cat de mare este nevoia de locuinte sociale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO