Business Hi-Tech

Veniturile distribuitorilor IT au crescut la peste 730 de milioane de euro, dar ritmul scade

Veniturile distribuitorilor IT au crescut la peste 730 de milioane de euro, dar ritmul scade

Compania Scop Computers, condusa de CEO Horia Chitu, a urcat anul trecut pe prima pozitie in topul distribuitorilor IT&C din Romania

16.09.2008, 12:34 77

Principalii jucatori de pe piata locala de distributie IT au incasat in 2007 venituri cumulate de aproximativ 732,8 milioane de euro, in crestere cu peste 26% fata de anul precedent, cand au incasat circa 579,4 de milioane de euro, conform datelor publicate pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor.

Desi acest segment de piata este clasat imediat dupa sectorul telecom, care aduce cele mai multe venituri si cele mai mari profituri, marjele in distributie sunt printre cele mai mici din industrie.

Comparativ cu 2006, anul trecut a adus schimbari importante in clasamentul pietei romanesti de distributie, compania Scop Computers, membra a grupului Scop, urcand cu doua pozitii in fruntea clasamentului.

Compania a inregistrat venituri de 97,1 milioane de euro si un profit net de 3,1 milioane de euro, in crestere fata de nivelul de 0,5 milioane de euro raportat in 2006. Marja de profit a crescut astfel de la 0,7% la 3%, fiind una dintre cele mai profitabile firme de profil.

Insa, marja este cu mult sub nivelul consemnat, spre exemplu, de Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala. Compania telecom a avut anul trecut un profit net de 365,2 milioane de euro, la un rulaj de 1,211 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca operatorul a lucrat cu o rata a profitabilitatii de 30%.

Tornado Sistems, fostul lider al pietei, a cazut pe pozitia a doua, la o diferenta de peste 3 milioane de euro fata de Scop Computers. Veniturile Tornado au crescut sub ritmul pietei, cu 16%, la 93,9 milioane de euro, fata de nivelul de 80,6 milioane de euro raportat in 2006.

De asemenea, compania a trecut pe pierdere, in valoare de 3 milioane de euro fata de castigul net de 0,8 milioane de euro consemnat in urma cu doi ani (echivalentul unei marje de profit de aproape 1%).

Omnilogic, care a pierdut un loc, coborand pe pozitia a treia, este singura companie care a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri, de la 86,6 milioane de euro la 78,4 milioane de euro.

Profitul companiei a fost de asemenea in scadere, nivelul depreciindu-se cu jumatate de milion de euro, la 1,4 milioane de euro. Marja de profit cu care lucreaza Omnilogic a scazut de la 2,1% la 1,7%.

A doua parte a clasamentului ramane neschimbata comparativ cu anul precedent - Asesoft Distribution (parte a grupului Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita), RHS Company (Dragos Popescu), Despec Romania, Aline Distribution, Agis Computer, Asbis Romania si ProCA (divizia de IT a grupului RTC al omului de afaceri Octavian Radu). ProCA a preluat activitatile de distributie ale firmei Sistec-Sbsol si va fi la randul ei achizitionata de catre RHS Company, care tinteste pozitia de lider in 2008.

Cele doua companii nu au dorit sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei si nici cand va fi finalizata afacerea. "Schimbarile la nivel de lider sunt posibile, mai ales ca in acelasi esalon sunt mai multe firme cu cifre de afaceri similare. Ramane de vazut care strategie va functiona cel mai bine, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu. Rezultatele se vor vedea cel mai devreme la finele anului viitor. Momentan piata din Romania nu este matura pe segmentul M&A (Mergers & Aquisitions). Mai mult decat atat, cred ca acesta este primul an in care piata de IT in sine da semnale de maturitate in special prin incetinirea ritmului de crestere", declara anterior Razvan Ziemba, CEO al Asesoft Distribution, care a preluat la randul ei 50% din actiunile distribuitorului Combox Delivery anul acesta, contra unei sume de 2 mil. euro.

Asesoft a inregistrat o crestere de 33% a cifrei de afaceri pe parcursul anului trecut, de la 57,3 milioane de euro la 76,2 milioane de euro, in timp ce profitul net a scazut cu 800.000 de euro, la 2 milioane de euro.

Afacerile RHS Company au inregistrat un ritm similar de crestere, de la 53,4 la 74,6 milioane de euro. Marja de profit a companiei a fost de aproape 2,5% in 2006 si a crescut la putin peste 3% anul trecut.

Compania de analiza International Data Corporation (IDC) estima piata locala de distributie IT&C la 1,1 miliarde de euro in 2007, ritmul de crestere prognozat pentru anul in curs fiind de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO