ZF 24

VIDEO ZF Live. Amalia Buliga, Diverta. Am închis magazinele neprofitabile, am înjumătăţit suprafaţa celor rămase, iar furnizorii ne-au tăiat datorii de 10 mil. euro

Autor: Alexandra Marcu

18.05.2016, 13:00 1090

Reţeaua de librării Diverta, care are în prezent 23 de magazine, şi-a sta­bilizat vânzările la 10 milioane de euro anual şi raportează profit operaţional.

„Profitul operaţional din primul trimestru a fost de 400.000 de euro şi estimăm că vom încheia anul acesta cu 550.000 de euro“, a spus Amalia Buliga, di­rector general al Diverta, în cadrul emi­siunii de business ZF Live. „În aprilie-iunie mă aştept la o creştere de două cifre.“

Reţeaua are în prezent o suprafaţă de vânzare de 6.500 metri pătraţi, însă compania va mai deschide până la sfârşitul anului o librărie în Craiova şi una în mallul Veranda din zona Obor din Bucureşti.

„În 2008 vânzările au scăzut cu 5% şi în 2009 am renegociat cu mallurile ca să reducem chiriile, însă discuţiile nu au mers prea bine. Soluţia a fost insol­ven­ţa“. În 2005 au fost peste 100 de librării Diverta, iar chiria celei de pe Magheru era de 90.000 de euro pe lună. „În 2010 scădeau vânzările şi cu 20%, închideam magazinele neprofitabile, dar intrau altele pe pierdere.“

În momentul de faţă, Diverta se axează pe segmentul de jucării, pape­tă­rie şi cărţi. Media de vârstă a clienţilor este de 37 de ani, corporatişti cu veni­turi peste medie şi care au copii. „În provincie clientul este diferit faţă de cel din Bucureşti.“

Vânzările de cărţi pentru copii le depăşesc uneori pe cele de beletristică. „Cititorii de business citesc în engleză pe kindle. Cărţile de acest gen se vând, dar nu la fel de mult ca în trecut. Cărţile de colorat pentru adulţi au tiraje foarte mari, unele titluri au şi peste 10.000 de bucăţi.“

În 2013, furnizorii de marfă i-au şters lanţului de librării Diverta datoriile 10 de milioane de euro, iar băncile au acceptat anumite rescadenţări. „Am păstrat valoarea brandului şi ne aşteptăm la o creştere organică, eficientă. Avem o istorie din care am învăţat şi nu vreau să grăbim lucrurile.“

Amalia Buliga a venit în companie în anul 2006, iar până în 2010 a ocupat funcţia de director financiar. „Preocuparea noastră de atunci era cum să ne extindem. Când a venit criza obiectivele erau de eficientizare şi optimizare.“

Ce a mai spus Amalia Buliga la ZF Live

- Scăderea TVA a ajutat consumul, dar cred că cel mai mult se reflectă la alimente, nu în piaţa de carte

- Piaţa de carte din România se ridică la 350 milioane de lei

- Când au scăzut vânzările, proprietarii spaţiilor nu au cedat la chirie. Am fost printre primele companii care au cerut insolvenţa

- Când reduci spaţiul librăriei la jumătate, vânzările scad doar cu 10%-15%

- Vânzările de cărţi pentru copii depăşesc uneori beletristica

- În perioada de vârf vânzările erau pe măsură

- În Bucureşti vindem papetărie, gadgeturi, jucării şi cărţi. Acest mix ne-a ajutat

- Vrem ca până la sfârşitul anului să deschidem un magazin francizat. Cerem 6% din cifra de afaceri pe care o facem şi nu percepem o taxă iniţială. Suntem flexibili în faza de investiţie, ţinem doar la elementele de branding, iar suprafaţa minimă este de 100 de metri pătraţi, însă preferăm magazine de 400-500 metri pătraţi

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO