ZF 24

VIDEO ZF Live. Bogdan Neacşu, vicepreşedinte al Garanti: Dobânzile la credite vor continua să scadă, marjele comerciale sunt încă mari

Autor: Roxana Rosu

26.01.2016, 00:06 1006

Bancherii trebuie să iasă din birou şi să meargă direct la client, pentru a înţelege businessul acestuia şi nevoile de fi­nan­ţare, abia după aceea urmând să stabilească ce garanţii sunt necesare pentru a acorda împrumutul, afirmă Bogdan Neacşu, vicepreşedinte al Garanti Bank.

„Din 10 dosare, acum aprob trei. Cred că putem ajunge la şapte dosare aprobate dacă schimbăm metoda şi mergem la client“, a spus el la ZF Live.

El crede că dobânzile la lei vor rămâne aşa scăzute cel puţin anul acesta.

Băncile trebuie să stimuleze creditarea, dar şi clienţii tre­buie să vină cu proiecte reale, în opinia bancherului de la Garanti. „Majoritatea clienţilor încă spun că actualele condiţii de cre­ditare sau clauzele sunt aspre.“ El consideră că sunt deja sectoare ale eco­no­miei care dau semne de revenire, cum este cazul con­strucţiilor, unde rata de risc a scăzut foarte mult. Semnale pozitive vin şi din zona de investiţii publice, infra­structură, comerţ, servicii, intermediere financiară.

În plus, faptul că preţurile imobiliare au început să urce uşor arată că cererea reapare, mai ales dinspre retail. „Pe corporate lucrurile cresc mai lent, depind de politica fiscală, de politică în general şi de proiectele care apar. Plus crizele externe influenţează deciziile corporaţiilor.“

Momentan activitatea bancară înseam­nă mai ales refi­nan­ţare sau atragerea clienţilor de la o bancă la alta, obser­vân­du-se o lipsă de proiecte noi de finanţat, şi pe persoane fi­zice şi pe corporate. „Când o companie solicită un împrumut, mă uit la cash flow, ce produce, din ce câştigă, cât de con­stan­tă e activitatea. Apoi mă uit la partea de garanţii şi cea opera­ţio­nală“, spune el, subliniind că băncile încă au o oarecare re­ti­cenţă faţă de antreprenorii locali, preferând companiile străine.

În privinţa dobânzilor la credite, el a amintit că au avut în ul­­ti­mii ani o evoluţie descendentă, care se va menţine şi în pe­rioa­da următoare, Robor urmând să rămână undeva la 1% în acest an, cu o uşoară revenire spre 1,25%, anul viitor. „Există li­­chiditate în piaţă, iar dobânzile mici sunt un instru­ment de sti­mu­lare a creditării. Avem un surplus de 20 mld. lei, dife­renţa din­tre depozite şi credite, bani care trebuie plasaţi în economia reală.“

Nivelul Robor la 3 luni este acum în jur de 1%, faţă de 6% în 2012 de exemplu, vicepreşedintele băncii Garanti estimând că media ponderată a acestui indicator nu va depăşi 1,5% anul viitor. Marjele comerciale sunt încă mari în România, faţă de Europa, de 6-7% peste Robor la creditele de consum şi 4,5-5% la corporate.

În privinţa Garanti Bank, Bogdan Neacşu spune că anul trecut, până la finele lunii septembrie, a fost înregistrat un avans de 23% la credite, respectiv un plus de 200 milioane euro. Zona de corporate a crescut cu 15-17%, iar împrumuturile de retail cu 30%, suma nominală fiind însă mică. Pe bilanţ, majorarea a fost de 10%.

Pentru 2016, banca vrea un plus de 20-25% pe credite, ca total volume, tot undeva la 200 mil euro. „Avem surplus de depozite, ne putem permite să susţinem creşterea. Până acum am investit surplusul în titluri de stat“.

Rata de neperformante în sistem a scăzut semnificat, la 12,4% în septembrie 2015, la Garanti fiind undeva la 10,4%. „Încă pocnesc creditele corporate. Dar nu mai asistăm la surprize. Sunt companii care vor să se ducă în insolvenţă“.

În ceea ce priveşte sistemul bancar în ansamblu, vicepreşedintele Garanti consideră că el se va consolida în următorii ani prin achiziţii, în condiţiile în care cele 36 de bănci active sunt prea numeroase. „Eu zic că ar trebui să fie 20-25 de bănci, până în 30“. În plus, României îi lipsesc băncile de nişă, pe agricultură sau dezvolatare de exemplu, iar marile bănci de afară încă ezită să vândă sucursalele locale. „Sistemul încă arată profitabilităţi ridicate, România fiind un punct de interes în regiune şi de aceea acţionarii mai aşteaptă până să ia o decizie de vânzare. Vor să rămână în piaţă“.

Previziunile pe următorii zece ani descriu un sistem bancar cu o infrastructură mult mai avansată, în linie cu rolul tot mai puternic al online bankingului, dar sucursalele fizice nu vor dispărea cu totul, ele fiind esenţiale în stabilirea unor relaţii strânse cu clienţii, mai ales pe corporate şi IMM.

La nivelul economiei, bancherul Garanti estimează o creştere de 3-4% în acest an, cu industria, transporturile şi agricultura marcate de majorări peste medie. „China poate fi o problemă indirect, prin impactul asupra companiilor mari, dar vom vedea ce se întâmplă abia peste 6-9 luni“.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO