ZF 24

Visaţi la o pensie fără griji? Cu câteva zeci de euro puşi deoparte lunar, aţi strâns cât două concedii în Spania

320.000 de români au deschis un cont la pensiile private facultative

Autor: Roxana Pricop

08.06.2014, 09:26 2774

În prezent, peste 6 milioane de români au un cont deschis la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii. Dintre aceştia, doar 3,5 milioane au plătit lună de lună contribuţii obligatorii la pilon în ultimii şase ani, rata de participare fiind de circa 60%.

Restul de 40% din participanţi sau de 1,8 milioane de români au conturi la fondurile de pensii obligatorii, însă nu au virat contribuţiile lună de lună. De exemplu, la finalul lunii martie, dintr-un total de 6,12 milioane de participanţi, doar 3,68 milioane şi-au plătit contribuţia de 4,5% din salariul brut. Cum valoarea totală a activelor de care dispun cele opt fonduri de pensii private este de 14,838 miliarde de lei la finalul lunii martie, rezultă o sumă medie de 4.000 de lei strânsă de la cei 3,68 milioane de participanţi activi după şase ani de contribuţii obligatorii.

În luna martie, suma aferentă celor 4,5% din salariul brut intrată în conturile fondurilor obligatorii a fost de 306 milioane de lei. Astfel contribuţia medie lunară virată de cei 3,68 milioane de participanţi activi a fost de 83 de lei.

Mărimea sumei din contul de pensii private este strict legată de mărimea salariului şi de cât de constant au fost plătite aceste contribuţii de către angajatori. Multe companii nu achită contribuţiile angajaţilor pentru fondurile private de pensii. „Continuitatea contribuţiilor în sistem pentru participanţii noştri este un aspect care ne preocupă şi cred că pentru o înţelegere aprofundată a cauzelor care stau la baza acestui fenomen şi identificarea soluţiilor posibile ar fi necesară o analiză detaliată la nivelul industriei, care să implice toţi reprezentanţii pieţei. Mă aştept ca pe măsură ce contextul economic va continua să se îmbu­nătăţească, o parte din cauzele care au generat acest fenomen (şomajul şi ieşirea din piaţă a numeroase companii în ultimii ani) să îşi piardă din intensitate, iar rata de contribuţie constantă să se îmbunătăţească“, a spus Raluca Ţintoiu, directorul general al ING Pensii şi preşedintele organizaţiei de profil Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

 

Cu toate acestea, suma medie virată lunar într-un cont de pensie privată este sub valoarea de 1.000 de lei, sumă ce nu permite acumulări prea mari în conturile fondurilor obligatorii.

Nivelul contribuţiei la pilonul II stabilit pentru acest an este de 4,5% din salariul brut, în creştere faţă de anul trecut, când contribuţia a fost de 4% din salariul brut.

Creşterea a intrat în vigoare începând cu luna mai. Până în 2016, nivelul contribuţiei trebuie să ajungă la 6%, fapt ce ar presupune ca fie în 2015, fie în 2016 creşterea contribuţiei să fie cu 1%. De asemenea, nu este exclus ca termenul iniţial până la care contribuţia trebuie să ajungă la 6% să fie devansat cu un an până în anul 2017. În mai 2008, sistemul a pornit cu un nivel de 2% al contribuţiei, în 2009 nivelul a fost plafonat la 2% din cauza crizei financiare, pentru ca din 2010 să fie reluată creşterea anuală cu câte 0,5%.

Odată ajuns la 6% din venit, nivelul contribuţiei va fi plafonat, orice creştere în cuantumul contribuţiei urmând să fie generată exclusiv de creşterile salariale. În prezent, creşterea contribuţiilor este alimentată atât din majorarea ratei de virament (de la 4% la 4,5%), cât şi din creşterea salariilor.

Astfel că economisirea pe cont propriu pentru pensie devine o necesitate. Fondurile de pensii facultative, unde angajatul poate participa voluntar cu o sumă de până la 15% din venitul brut, mult peste cele 4,5% virate în conturile fondurilor obligatorii, sunt o alternativă de luat în seamă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO