ZF 24

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, director Spitalul Judeţean Timiş: Spitalele de stat mari, strategice, ar trebui finanţate în mod special, pentru a nu ajunge în situaţia de acum, când nu se pot plăti salariile. S-a văzut importanţa acestor spitale în pandemie

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, director...

Autor: Roxana Rosu

21.11.2023, 10:00 86

Spitalele de stat mari, strategice pentru funcţionarea sistemului medical, ar trebui finanţate în mod special, pentru a nu ajunge în situaţia în care nu pot plăti salariile angajaţilor, este de părere Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, directorul Spitalului Judeţean Timiş.

 ”Ni se spune mereu că a crescut PIB-ul şi fondurile în sănătate sunt foarte mari. Dar care este procentul din PIB alocat sănătăţii? România este mereu pe ultimul loc din UE, alocă aproximativ jumătate din procentul mediu alocat în Europa. Asta arată profilul unei ţări”, a declarat Dorel Săndesc în cadrul conferinţei ZF BT Health - Sănătatea în prim-plan, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Timişoara.

El a atras atenţia că situaţia spitalelor de stat este ”dezastruoasă” în prezent, pentru că fondurile de salarii s-au terminat şi managerii caută soluţii pentru a plăti măcar un procent medicilor.

”Scoatem bani de peste tot de unde putem ca să putem plăti salariile la timp, să dăm salariul integral măcar celor cu o situaţie financiară dificilă şi un procent mai mic la medici (70%) până la depăşirea situaţiei”.

Directorul Spitalului Judeţean Timiş a adăugat că nu există nici măcar fonduri suficiente pentru achiziţia de medicamente, în condiţiile de finanţare aplicate în acest an.

”Piramida este inversată la finanţarea spitalelor. Spitalele mici nu au datorii, plătesc sporurile la timp, la maxim. Un medic de la ATI dintr-un spital mic primeşte mai mult decât unul de la Floreasca, de exemplu. Parcă toate geniile administrative s-au adunat în spitalele mici, iar la spitalele mari se adună toate problemele. Este un sistem greşit din start. Trebuie să susţii spitalele strategice ale României, cele care sunt arca lui Noe a sistemului, ale ţării. S-a văzut importanţa spitalelor mari în pandemie”.

La fel ca şi alţi manageri de spitale de stat, Dorel Săndesc spune că managementul unei astfel de instituţii este ”legat de mâini” şi nu poate lua deciziile necesare pentru buna funcţionare a unităţii.

 ”De exemplu, nu putem sancţiona nemunca. Respectarea programului de muncă este o problemă în spital. Vom analiza situaţia şi vom face presiuni în acest sens. Sunt mulţi angajaţi în spitalele publice care nu muncesc, dar primesc bani”.

În plus, managerul a încercat să găsească metode prin care se pot suplimenta fondurile spitalului, prin închirierea unor spaţii spre furnizori externi de servicii sau acordând medicilor dreptul de a lucra peste program, contra cost.

”Am vrea să putem închiria spaţii unor prestatori externi. Să oferim, de exemplu, sălile de colonoscopie unor prestatori externi după program. Pentru a avea ce este necesar pentru nevoiaşii ţării noastre, care nu au altă alternativă decât spitalul public. Ne-ar ajuta o analiză şi de la bancă, cum am putea face acest program. Şi cum am putea obţine credite pe acest program, ca să avem finanţare separată, în afara bugetului alocat”, a spus Dorel Săndesc.

O altă problemă semnalată de el ţine de achiziţiile din sistemul medical, ale căror proceduri duc la întârzieri ce afectează tratamentul pacienţilor. O soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi includerea anumitor produse - medicamente, consumabile, reactivi- pe lista de achiziţii prin proceduri simplificate, care se aplică deja în alte sectoare.

”Legea Achiziţiilor Publice în sistemul sanitar este o absurditate. Există domenii pentru care se acceptă proceduri mai simplificate, dar care să respecte principiile achiziţiilor publice. Dar nu şi pentru domeniul medical, pentru medicamente, consumabile, reactivi, ceea ce afectează serios funcţionarea spitalelor. Asta e una dintre cheile deblocării spitalelor. Aceste produse specifice ar trebui să treacă în acea Anexă nr. 2 care să permită proceduri simplificate, adaptate profilului activităţii spitalelor, în care întârzierile în procesul de achiziţii afectează grav îngrijirea pacienţilor”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean Timiş.

Dorel Săndesc este Profesor Universitar Anestezie Terapie Intensivă şi preşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă. El a fost numit la conducerea Spitalului Judeţean în luna februarie a acestui an, după ce fusese anterior şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO