ZF 24

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Emanuel Adrian Bratu, fondator clinica Dental Experts: Facultăţile produc în prezent de 10 ori mai mulţi medici stomatologi faţă de nivelul din 1989, deşi populaţia României este în declin. Hemoragia de fonduri publice spre universităţi organizate pe criterii învechite trebuie oprită

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Emanuel Adrian Bratu,...

Autor: Roxana Rosu

20.11.2023, 10:00 160

Facultăţile produc în prezent de 10 ori mai mulţi medici stomatologi faţă de nivelul din 1989, deşi populaţia României este în declin, iar hemoragia de fonduri publice spre universităţi organizate pe criterii învechite trebuie oprită, este de părere Prof. Univ. Dr. Emanuel Adrian Bratu, fondatorul clinicii Dental Experts din Timişoara.

”Populaţia României e în declin, dar noi producem anual de 10 ori mai mulţi medici stomatologi faţă de nivelul din 1989. Dintre ei, un număr mic pleacă din ţară, dar majoritatea rămân aici. Universităţile sunt organizate pe criterii rămase în urmă. Sunt oameni care nu au făcut o anestezie toată facultatea, dar sunt medici. O extracţie de dinte în facultate e o excepţie”, a declarat Emanuel Adrian Bratu în cadrul conferinţei ZF BT Health - Sănătatea în prim-plan, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Timişoara.

În opinia lui, hemoragia de fonduri publice spre finanţarea anumitor universităţi trebuie oprită, altfel sistemul nu va rezista pe termen lung.

”Dacă nu reducem supraproducţia de medici stomatologi şi nu oprim hemoragia de fonduri publice spre finanţarea unor universităţi unde unii lucrează, alţii nu, vom suferi o implozie”.

În plus, medicul atrage atenţia asupra accesului dificil la servicii medicale de bază în multe zone ale ţării, unde practic nu mai există niciun cabinet stomatologic. Situaţia este unul dintre efectele privatizării aproape integrale a sectorului stomatologic, combinată cu strategia deficitară a CNAS în acest domeniu.

”Sunt zone din ţară total lipsite de acoperire medicală. Nu există nicio metodă să ducem medici acolo. A dispărut şi programul de stagiatură, care mai acoperea această zonă. Dacă am privatizat toată stomatologia, atunci trebuie să creăm posibilitatea de a acoperi prin plafon CNAS tratamentul celor care nu îşi permit. Un minimum de servicii trebuie finanţat prin programe de stat, ca să poţi rezolva orice urgenţă dentară şi să pui cea mai simplă proteză în gura unui om”.

La fel ca şi ceilalţi medici prezenţi la întâlnirea de la Timişoara, Emanuel Bratu susţine nevoia introducerii unor asigurări medicale private, complementare celor de la stat.

”Un tratament de reconstrucţie poate ajunge la 20.000 euro. Cine îşi permite? Sunt oameni în vârstă, cu un singur dinte în gură şi care nu au acces la niciun tratament”.

O altă problemă a sectorului de stomatologie se referă la fluctuaţia de personal, în condiţiile în care mulţi medici tineri lucrează o perioadă de timp în clinici, dar îşi deschid ulterior propriul cabinet. ”Pacientul preferă să aibă mereu acelaşi medic. Fluctuaţia de personal va fi o mare problemă pentru lanţurile de clinici”.

El a adăugat că în fiecare an în Timişoara se deschid 30-40 clinici stomatologice noi. ”E un marketing extrem de agresiv. Şi felia de tort se tot subţiază”.

Pacienţii străini, care îşi fac tratamente medicale în România, acoperă o parte din problemă, dar aceasta nu este o soluţie uşor de gestionat. ”Ne luptăm să avem pacienţi de afară, dar e greu să supraveghezi un pacient străin care are un tratament de lungă durată”.

Emanuel Bratu este a treia generaţie de medici din familia lui, tradiţia începută de bunicul acestuia, Valeriu Bratu, din Mărgininea Sibiului. El a urmat facultatea de medicină la Cluj-Napoca, iar diploma de absolvire e semnată de decanul facultăţii de la acea vreme, Emil Racoviţă. S-a specializat în ginecologie şi a profesat în Oradea unde a construit şi un spital ginecologic. Ulterior, nevoit să lase totul în urmă, a plecat împreună cu soţia sa spre Timişoara, unde ulterior Dr. Valeriu Bratu a ajuns director al spitalului CFR.

Povestea celei de-a doua generaţii de medici a familiei Bratu a început cu fiul Dr. Valeriu Bratu, Prof. Dr. Dorin Bratu. În 1966 el a absolvit Facultatea de Medicină Dentară, iar 30 de ani mai târziu a devenit decanul acesteia. Pasiunea pentru stomatologie a fost împărtăşită şi de soţia acestuia, Prof. Dr. Elisabeta Bratu, medic ortodont şi conducătoarea departamentului de ortodonţie al Facultăţii de Medicină Dentară din Timişoara timp de ani de zile.

La rândul lui, Emanuel Bratu a devenit Profesor Universitar la Disciplina de Restaurări Protetice pe Implant a Facultăţii de Stomatologie UMF "Victor Babeş" din Timişoara. În plus, el deţine 3 brevete de invenţie pentru echipamente medicale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO