ZF 25 de ani: Companii

ZF 25 de ani. Christian von Albrichsfeld, Continental: Un criteriu esenţial pentru care am ales România a fost forţa de muncă, criteriu care rămâne valid şi astăzi. Anul trecut am crescut cu peste 1.500 de oameni

26.07.2023, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Continental a venit în România în anul 2000 A început cu producţia de anvelope şi a continuat cu partea de componente electronice odată cu preluarea Siemens VDO la nivel internaţional şi local În ultimii 23 de ani grupul german a crescut la aproape 20.000 de angajaţi, 2 miliarde de euro investiţii şi unităţi de R&D şi producţie în Timişoara, Carei, Sibiu, Iaşi şi Braşov.

Continental a fost primul mare nume internaţional care a pariat pe producţia de anve­lope în România, pornind activitatea la Timişoara înain­tea celor de la Michelin la Floreşti sau Pirelli la Slatina. Dacă în acei ani grupul german era cunoscut pentru anvelopele sale, în anii ce au urmat Continental a de­venit sinonim cu componentele electronice şi unele dintre cele mai avansate sisteme din lume proiectate şi produse la Timişoara sau Sibiu.

„Noi am crescut foarte bine şi am trăit foarte bine în România până acum. Am demarat activitatea pe plan local în urmă cu 20 de ani, în Timişoara. Întrebarea a fost întotdeauna în ce regiune să dezvoltăm businessul, iar pentru noi există mai multe criterii. Suntem o companie care produce, care face cercetare şi dezvoltare, avem a­proape 8.000 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare. În total compania a crescut la peste 19.000 de angajaţi“, a spus Christian von Albrichsfeld, head of country Conti­nental România şi general manager Continental Automotive Timişoara.

Un criteriu esenţial pentru care Continental a ales România a fost forţa de muncă, criteriu care rămâne valid şi astăzi.

„Anul trecut am crescut cu peste 1.500 de oameni. Este foarte clar că este mult mai provocator decât la început. Numai ca cifră, salariul minim s-a triplat în ultimii şapte ani. Trebuie să ne gândim că modelul de busi­ness care exista în România s-a schimbat“.


Cine este Christian von Albrichsfeld

Dr. Christian von Albrichsfeld, head of country Continental România & general manager Continental Automotive România SRL

A absolvit Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania în anul 1992 şi este doctor în robotică şi inteligenţă artificială la aceeaşi universitate din anul 1997.

Lucrează în cercetare din anul 1997, în cadrul companiei Continental, din Frankfurt, ocupând funcţii de conducere pe proiecte tehnice.

Este director general Continental Automotive România, companie care se numără printre cei mai importanţi furnizori pentru industria auto la nivel mondial.

Din 2009 este head of country Continental pentru România şi director pentru cercetare şi dezvoltare pentru România, coordonând, la nivel naţional, activităţile Continental în România din Timioara, Sibiu, Braşov, Nădab, Carei şi Iaşi.

Este unul din iniţiatorii reintroducerii şcolii profesionale în România, proiect în care Conti­nental este partener cu Bosch şi Mercedes-Benz în Braşov dar şi Timişoara sau Carei.


„Acum trebuie să ai o producţie care să atingă standardele din vest, dar lucrul acesta înseamnă că ai nevoie şi de forţă de muncă specializată. Angajamentul nostru este că dorim să rămânem în România, dorim să creştem, iar pentru acest lucru foarte important pentru noi a fost să construim ecosistemul unde noi putem să trăim mai departe. Pentru asta, încă din 2012 am înfiinţat o şcoală profesională duală - În Timişoara, Braşov şi Carei. Acum ne-am extins şi în Sibiu. Trebuie să existe şi forţa de muncă calificată în astfel de şcoli (durează 3-4 ani)“, a spus directorul de ţară.

Mai mult, Împreună cu universităţile din oraşele în care activează, Continental a înfiinţat programe de master în direcţii precum IOT, Cybersecurity, AI.

Un alt punct - infrastructura/ o companie care ajunge în România nu trebuie să fie neapărat în Capitală.

Directorul explică faptul că trebuie să facă o analiză unde există lanţul de aprovizionare, unde sunt clienţii, şi apoi alegi să construieşti sediul cât mai aproape de puncte de pe autostrăzi care acoperă mai multe direcţii. „Este foarte important să dezvoltăm autostrăzi în ţară. Unde sunt autostrăzi nu mai ai şomaj. Pentru o companie de producţie este foarte important să ştie de unde vine marfa şi unde pleacă marfa. Acest lucru este cel mai important pentru noi. Direcţia principala în care este exportul este la graniţa de vest. Aderarea României în spaţiul Schengen este foarte importantă“

În plus, Continental alături de Bosch şi Mercedes-Benz prin Star Assembly mizează puternic pe învăţământul dual în zona Transilvaniei.

„În sistemul dual 50% este partea teoretică care se face în şcoală şi 50% se face practică, în companie sau în laboratoare mai speciale. În Braşov dezvoltăm abilităţi pentru cei care vor lucra ulterior la maşini de CNC, care sunt foarte scumpe“.

Istoric Continental în România

Ce companii compun Continental în România:

Automotive Sibiu, Anvelope Timişoara, ContiTech Carei, ContiTech Timişoara, Automotive Timişoara, Automotive Iaşi.

În perioada 1999 - 2022 Continental a investit peste 2,2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România.

Continental deţine şase unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi.

Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în Bucureşti.

La finalul anului 2022, Continental avea peste 19.000 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri şi informaticieni şi va continua să angajeze în funcţie de viitoarele proiecte.

Automotive

Sibiu - Centru de inginerie şi producţie componente electronice

Timişoara - Centru de inginerie şi producţie componente electronice

Iaşi - Centru inginerie

Anvelope

Timişoara - producţie anvelope pentru autoturisme şi camioane uşoare, aftermarket şi pentru OEM

Bucureşti - Centru distribuţie anvelope

Contitech

Timişoara - producţie curele transmisie, diverse instalaţii pentru aer condiţionat, servodirecţie şi sisteme hidraulice

Carei - sisteme pentru fluide, producţie sisteme de încălzire şi răcire

Elektrobit

Braşov - Centru de inginerie

Timişoara - Centru de inginerie

JV Osram Continental

Iaşi - Osram-Continental

 

Megafabrica Automotive din Timişoara a grupului Continental produce componenta esenţială a unui head-up display: oglinda asferică

Extinderea centrului de producţie Continental Automotive din Timişoara, inaugurată în toamna anului 2022, vine la pachet cu o creştere substanţială a numărului de produse destinate experienţei utilizatorului auto şi a confortului acestuia, în special a unităţilor de afişare pe parbriz, cunoscute sub denumirea de head-up displays. Pe lângă fabricarea numeroaselor asemenea componente auto, megafabrica a început să producă şi oglinzi asferice, un element cheie fără de care punerea în funcţiune a unui head-up display nu ar fi posibilă.

„Head-up display este unul dintre cele mai mari progrese tehnologice din industria auto, deoarece datorită acestuia şoferii rămân concentraţi asupra drumului, au acces la informaţii de o importanţă majoră cu privire la autovehiculul condus. Acest lucru reduce distragerea şoferului şi contribuie la o conducere în siguranţă. Pentru megafabrica din Timişoara să vedem ieşind de pe linia de producţie acest nou tip de componentă, care poartă denumirea de oglinzi asferice, presupune competenţe şi responsabilităţi noi, precum şi un plus în ceea ce înseamnă extinderea spectrului de componente auto pe care le fabricăm aici“, a spus Lucian Mărgineanu, directorul centrului de producţie Automotive din Timişoara. În megafabrica din Timişoara sunt fabricate peste 17 milioane de produse anual.

Printre cele mai importante pot fi enumerate: unităţi electronice de control al sistemului de siguranţă airbag, sisteme electronice de frânare şi parcare, pedale de acceleraţie cu circuit de reacţie, unităţi de control pentru detecţia mâinilor pe volan, atenuarea şi stabilizarea verticală a suspensiei pneumatice, unităţi de control al servodirecţiei, unităţi de control pentru reglarea suspensiei şi stabilizarea dinamică a sarcinii, unităţi de afişaj central de tip standard, sisteme de afişare pe parbriz şi instrumente de bord. Fabrica a livrat peste 148 de milioane de componente clienţilor, în cei peste 16 ani de activitate. De-a lungul timpului, centrul de producţie s-a dezvoltat în direcţia Industriei 4.0, integrând echipamente şi tehnologii precum sistemul inovator de stocare, instalaţia de trigenerare şi altele.