ZF 25 de ani: Companii

ZF 25 de ani. Ediţia de majorat a catalogului Top 100 cele mai valoroase companii din economie: Rămâne sau nu în picioare recordul din 2021?

22.11.2023, 00:06 Autor: Cristina Roşca

Ziarul Financiar va publica în perioada următoare cea de-a 18-a ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România Top 10 va fi dezvăluit pe 23 noiembrie, la Gala ZF, cel mai important eveniment de business al anului.

Cele mai valoaroase 100 de companii din România au fost evaluate la peste 100 mld. euro în fiecare din ultimii doi ani. Cel mai aproape de acest nivel, businessul românesc a mai fost doar în 2007, unul dintre ultimii ani de boom economic. Atunci, „calculatorul“ s-a oprit la 96,3 mld. euro, arată o analiză ZF făcută pe baza ediţiilor anterioare ale anuarului ZF. Acum, 2023 vine cu cea mai arzătoare întrebare: rămâne în picioare recordul de 119,2 mld. euro din 2021 sau va fi bătut?

Privind retrospectiv, în doar şapte ani, valoarea firmelor din top 100 s-a dublat. Unele companii au rămas în clasament an de an, în timp ce altele au ieşit şi unele noi le-au luat locul. Cert e că, în ansamblu, economia dă firme tot mai bine cotate. Ziarul Financiar va publica în perioada următoare cea de-a 18-a ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din economie, realizat în parteneriat cu BT Capital Partners şi cu Veridio. Evaluarea companiilor în acest anuar este făcută pe baza datelor financiare din anul anterior – deci 2022 în cazul acestei ediţii – pentru firmele nelistate. Pentru cele care sunt pe Bursă, se va lua în calcul capitalizarea din 7 noiembrie 2023. Pentru piaţa de capital locală, anul acesta a fost unul de maximă efervescenţă, mai ales datorită listării la Bursă a Hidroelectrica. Pentru economie a fost un an cu multe necunoscute.

Tot o necunoscută - momentan - este şi care sunt cele mai valoroase companii din economia românească.

Top 10 va fi dezvăluit şi premiat pe 23 noiembrie, la Gala ZF, cel mai important eveniment de business al anului.