ZF 25 de ani: Executivi

ZF 25 de ani. Cât câştigă un manager? Salariile fără bonusuri ajung la peste 5.000 de euro net. IT-ul şi domeniul financiar plătesc cel mai bine

29.10.2023, 00:07 Autor: Ramona Cornea

„Diferenţa între salariile de top management în Bucureşti faţă de provincie este de aproximativ 25%, cu un procent mai mic în oraşele mari. Salariile mari sunt de obicei în corporaţii sau companii de dimensiuni mari, care activează la nivel regional sau global” De regulă, bonusurile şi beneficiile reprezintă cea mai mare parte a pachetului salarial al unui manager. În unele cazuri, bonusurile variabile pot depăşi salariile de bază.

Salariile fixe ale managerilor români pornesc de la 2.000 de euro net şi pot depăşi 5.000 de euro net pe lună, arată datele furnizate de platforma de recrutare online bestjobs, la solicitarea Ziarului Financiar. Aceste salarii fixe depind mult de industria în care lucrează managerii respectivi, de mărimea companiei, precum şi de oraşul în care lucrează.

„Diferenţa între salariile de top management în Bucureşti faţă de provincie este de aproximativ 25%, cu un procent mai mic în oraşele mari. Salariile mari sunt de obicei în corporaţii sau companii de dimensiuni mari, care activează la nivel regional sau global. Companiile mici şi mijlocii au de cele mai multe ori salarii mult mai mici. Salariile menţionate nu conţin bonusuri şi beneficii extrasalariale”, a explicat Ana Vişian, marketing manager în cadrul bestjobs.

Astfel, pentru poziţia de CFO, de exemplu, există diferenţe de mii de euro în funcţie de sectorul în care activează compania. Un CFO din sectorul de construcţii are un salariu de bază de 2.000 de euro net pe lună, pe când unul din domeniul financiar ajunge la 4.200 de euro net.

Pentru poziţia de CEO, salariile variază de la 3.300 de euro net pe lună în cazul unui CEO al unei companii din sectorul de comerţ electronic, pe când un CEO al unei companii din sectorul de IT porneşte de la un salariu de 5.200 de euro net pe lună.

Un alt aspect important de punctat este că, de regulă, cea mai mare parte a pachetului salarial al unui manager este cea a bonusurilor şi a beneficiilor. Astfel, pachetele salariale ale executivilor sunt completate de bonusuri variabile, unele care pot depăşi salariile de bază.

George Butunoiu, consultant în executive search, spunea anterior pentru ZF că salariile fixe ale executivilor pot varia de la 5.000 de euro net pe lună până la 10.000-12.000 de euro pe lună. Consultantul în executive search susţine că 70-80% dintre recrutările pe care le face sunt cu salarii care se învârt în jurul valorii de 4.000-5.000 de euro net pe lună.

 În domenii precum servicii medicale, managerii au salarii fixe de 10.000-12.000 de euro net pe lună şi la sfârşitul anului mai iau bonusuri de 40.000 – 50.000 de euro pentru fiecare lună a acelui an, spunea el în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În general, directorii şi angajaţii din top management se bazează pe o parte de bonusuri variabile de 30-35%, bonusuri care sunt aproape garantate, în condiţiile în care firma merge normal. În aceste condiţii, Butunoiu susţine că există pachete salariale care pot ajunge şi la 400.000 de euro.