ZF Agrobusiness

ZF AGROPOWER. George Căţean, Ferma Căţean: O aerisire a circuitelor birocratice ar fi benefică pentru că mulţi fermieri abandonează cererile de finanţare din această cauză

02.03.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Ferma Căţean este un business integrat din judeţul Braşov, care are produse din carne şi din lapte, pe care le comercializează în Braşov, Prahova, dar şi în Bucureşti.

George Căţean, fermier şi repre­zen­tant al Fermei Căţean, o afacere de familie din Rotbav din judeţul Bra­şov, crede că pentru a susţine fermierii locali să-şi va­lorifice mai bine producţia este nevoie de o infuzie mai mare de capital în special în zona de producţie, însoţită şi de o reducere a birocraţiei şi o profesionalizare a apara­tului administrativ.

„Poate că o aerisire a acestor circuite birocratice ar fi un element benefic şi ve­dem de foarte multe ori dorinţe, intenţii în rândul producătorilor, al procesatorilor de a de a solicita diferite finanţări pe diferite măsuri naţionale, dar văd un lanţ birocratic foarte îngreunat. Lucrurile încep să să pară destul de greoaie şi vedem un abandon al acestor solicitări“, a spus antreprenorul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. George Căţean subliniază faptul că la nivel european cadrul legal care ţine de aceste fonduri este acelaşi, dar implementarea ţine de fiecare ţară în parte. Astfel, antre­pre­norul spune că în ţări precum Polonia lucrurile se întâmplă mai uşor şi pentru că aceste implementări şi traduceri ale regula­mentelor europene şi a puterilor europene se fac mult mai uşor decât să încercăm noi să le facem.

„Trebuie să vorbim şi despre profesio­nalizare şi dacă ne uităm în aparatul admi­nistrativ, aceşti funcţionari publici trebuie să fie aleşi pe competenţă, nu pe culoare poli­tică. (...) De asemenea, trebuie făcute pro­cese transparente, sigure şi care să dea şanse tuturor actorilor privaţi atunci când vorbim despre accesul la finanţări publice. Lucrurile sunt destul de bine im­ple­mentate, dar vedem tot felul de oportu­nităţi de fi­nanţare venite în context pande­mic în con­textul războiului din Ucraina, oportunităţi care sunt scoase în spaţiu public pe ultima sută de metri, care sunt făcute câteodată heiru­pist, tipic şi care nu dau şansa, într-adevăr, tutu­ror din întregul sector de a accesa“.

Ferma Căţean este un exemplu de afacere de familie care a ajuns la a cincea generaţie şi care s-a dezvoltat în ultimii ani, produsele din carne şi din lapte realizate în judeţul Braşov, ajungând atât în locaţii din judeţ, inclusiv în magazine proprii, cât şi în Prahova, dar şi în Bucureşti prin interme­diul comenzilor online. Produsele Fermei Căţean se găsesc de exemplu pe insulele producătorilor tradiţionali din Carrefour Braşov, Carrefour AFI Braşov şi Carrefour Ploieşti Shoping City. Ferma este şi parte a Cooperativei Şmag Ţara Bârsei, care s-a înfiinţat după ce în 2018 a luat o finanţare de 100.000 de euro prin AFIR.

George Căţean spune că Şmag Ţara Bârsei trecem printr un proces de dez­vol­tare. „Tocmai am semnat un nou partene­riat cu un alt supermarket cunoscut în România şi suntem pe ultimul proces, ultimii paşi în procesul de a semna al treilea parteneriat cu încă un hipermarket din România“.

Antreprenorul spune că dacă ne uităm în urmă cu 10 ani, poate că exista reticenţă în a colabora şi a te dezvolta şI a face un parteneriat cu un hypermarket.

„Dar lucrurile sunt mai uşoare astăzi, pentru că şi în rândul acestor entităţi există flexibilitate şi au înţeles că celula de bază în ceea ce înseamnă consumul de proximitate reprezintă producătorul local şi produsul local. Poate că de multe ori vorbeam despre a alege între un produs ecologic şi un produs local şi poate că produsul ecologic era mult mai bine consolidat în percepţia consumatorului, dar astăzi şi cred că viitorul este în a alege un produs local care la rândul lui este recunoscut şi pe o schemă de calitate, de exemplu un produs ecologic. Pentru că vorbim inclusiv despre economie circulară“.

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny