ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Jessica Pop din Bihor, jurist de profesie, a intrat în ferma familiei şi vrea să o dezvolte pe mai multe ramuri: de la cultivarea cerealelor şi creşterea păsărilor la legumicultură

05.04.2024, 00:06 Autor: Florentina Niţu

„Îmi doresc să accesez fonduri europene pentru a face un solar de legume şi să diversific activitatea. Aceasta ar fi cea mai bună oportunitate pentru businessul familiei“.

Jessica Pop, o tânără absolventă de drept, s-a ală­turat familiei sale în afacerea din domeniul agriculturii în urmă cu patru ani, iar planul său este să acceseze cât mai multe fonduri europene, prin diverse proiecte, pentru a o dezvolta pe mai multe ramuri: de la cultivarea cerealelor şi creşterea păsărilor la legumi­cultură.

„În momentul de faţă, ferma noastră este în principal zootehnică şi ne dorim să dezvoltăm partea vegetală, de cultură mare. Am intrat într-o cooperativă, pentru că aceasta este direcţia viitorului, şi îmi doresc să accesez fonduri europene pentru a face un solar de legume şi să dezvolt businessul pe cât mai multe ramuri ale agriculturii. Practic, îmi doresc diversificarea activităţii. Aceasta ar fi cea mai bună oportunitate pentru businessul familiei“, a spus Jessica Pop, fondatoarea companiei Pajagro, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Ea s-a întors în mediul rural, în Suplacu de Barcău din judeţul Bihor, unde a preluat ferma de cereale a bunicului său, care are în prezent 20 de hectare, pe care cultivă cereale, dar îşi doreşte să ajungă la peste 100 de hectare în urmă­torii ani, motiv pentru care ar vrea să acceseze fonduri europene sau alte surse de finanţare, cum ar fi credite bancare.

În plus, părinţii săi au o fermă de găini ouătoare şi au o farmacie veterinară.

Pentru început, ea a depus un proiect pentru a accesa fonduri europene nerambursabile de 70.000 de euro prin programul de instalare a tânărului fermier să cumpere utilaje, astfel încât să se dezvolte. Tot cu ajutorul programului european de susţinere a tânărului fermier ea speră să înceapă construcţia unui solar mic unde să cultive legume, dotat cu panouri solare.

„După ce îmi fac solarul, mă bazez că piaţa de desfacere va fi facilitată de cooperativă. A fost uşor să găsesc tineri cu care să mă asociez, însă în cooperativă cei mai mulţi sunt bărbaţi şi au experienţă în legumicultură. Până acum cooperarea e bună, pentru că interesul comun e accesul la fonduri europene“, a explica Jessica Pop.

Aceasta a adăugat că fondurile europene sunt un avantaj pentru tinerii fermieri, dar şi pentru businessurile agricole. „Până să vin eu în fermă, tatăl meu a dezvoltat afacerea din fonduri proprii. În ultimul an şi jumătate am depus dosare pentru a accesa două tipuri de fonduri europene pentru dezvoltare, care au fost strict contribuţia mea. Am avut răbdarea şi curajul pe care tatăl meu nu le-a avut. Încă nu am aflat dacă vom primi banii, dar am făcut primii paşi spre accesul la fonduri europene a fermei familiei datorită mie“, a subliniat ea.

Jessica Pop este jurist de profesie şi recunoaşte că în liceu a vrut să aleg altă cale faţă de cea a părinţilor săi, însă în al doilea an de facultate, şi-a dat seama că dreptul e rigid, în timp ce agricultura îi oferă mai multe oportunităţi. „Am ales pentru o perioadă de probă să îi ajut pe părinţii mei şi deja de patru ani lucrez cu ei.“

Ea a completat că deşi i s-a spus la început că e o mândrie mai mare să fie avocat, judecător sau procuror decât fermier, acum „pentru mine e o mare mândrie să fiu fermier şi oportunităţile financiare cred că sunt mai mari decât în domeniul juridic“.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny