ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Carmen Bobu, investitoare: Mă aşteptam să se vândă mai mult în prima zi de tranzacţionare a Hidro. Investitorii au trecut din liga speculatorilor către investiţii pe termen lung

14.07.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Acţiunile H2O, până în 10% din portofoliu  OMV Petrom, Sphera Franchise şi SafeTech, printre celelalte deţineri.

Cu un avans de aproape 6% şi o lichiditate istorică de 760 de milioane de lei, acţiunile Hidroelectrica (H2O) au înregistrat un număr mic de vânzări din partea investitorilor de retail în prima sesiune de trading la Bursa de Valori Bucureşti, spune Carmen Bobu, investitoare pe piaţa de capital.

„Mă aşteptam ca investitorii mici să vândă mai mult în prima zi de tranzacţionare. Cred că acţiunea este cumpărată pentru a fi ţinută pe termen mediu şi lung, deci nu a fost o speculaţie şi nimeni nu s-a bucurat de acele trei procente, ceea ce este încurajator; educaţia financiară este cunoscută tot mai mult, iar investitorii au trecut din liga speculatorilor către investiţii pe termen lung“, consideră Carmen Bobu.

Investitoarea a fost prezentă la ediţia din 13 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Vreau să subliniez că am avut cel puţin 10-15 prieteni care au intrat pentru prima dată pe piaţa de capital şi niciunul nu a vândut miercuri.  Au rămas în piaţă cu acţiunile prinse în licitaţia din IPO şi cu banii rămaşi au diferite strategii de investiţii, ori în Hidro, ori în oportunităţile care vor apărea în piaţă. Important este că nu s-a vândut din acţiunile primite în IPO, ceea ce mă bucură foarte mult.“

Portofoliul investitoarei este format din Transilvania Broker de Asigurare (TBK), OMV Petrom (SNP), Sphera Franchise Group (SFG), SafeTech Innovations (SAFE) şi Grup Şerban Holding (GSH). În prezent, acţiunile H2O reprezintă 10% din totalul deţinerilor. „Nu am vândut alte acţiuni ca să am cash pentru această acţiune. Voi mări însă ponderea pe viitor, în cazul în care mă va mulţumi dividendul“, menţio­nează Carmen Bobu.

Hidroelectrica a intrat la cota BVB cu o capitalizare de 49,5 miliarde de lei, echivalentul a 9,9 miliarde de euro, deci de 10,1 ori profitul net realizat în ultimele 12 luni încheiate la T1/2023. Prin raport cu vânzările, multiplul price/sales arată o valoare de 4,84x. Preţul şedinţei din 12 iulie a fost de 110 lei pe acţiune.

„Am considerat că orice trece de 108 lei pe acţiune este un preţ scump. Cu restul banilor care mi s-au întors în cont după subscriere am rămas pe cash. Am vrut să intru la cumpărare în cazul în care preţul scădea sub 104.“

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent