ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Claudiu Doroş, Evergent Investments: Ne vom menţine expunerea pe agricultură şi sectorul imobiliar. Ne uităm cu prudenţă şi la tehnologie. Fondul are în vedere o creştere a investiţiilor în private equity

28.11.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Suntem foarte bucuroşi de alegerea noului consiliu al Bursei de Valori Bucureşti“

Dincolo de principalele expuneri pe industria energetică şi sectorul bancar, fondul alternativ de investiţii Evergent Investments (simbol bursier EVER) ia în considerare inclusiv o majorare a pachetelor de acţiuni la companii şi proiecte din agricultură şi real estate, spune Claudiu Doroş, director general şi preşedinte al consiliului de administraţie din cadrul companiei.

„Ca perspectivă, ne vom menţine expunerea pe agricultură şi real estate. Suntem în diverse faze de obţinere a permiselor de urbanism, terenuri la Iaşi şi Bucureşti. Ne uităm şi la tehnologie, însă suntem destul de prudenţi să ieşim dintr-o zonă de confort, unde cunoaştem foarte bine piaţa“, afirmă Claudiu Doroş. CEO-ul Evergent Investments a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschi­derea de Astăzi, emisiune transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Private equity este un portofoliu care ne diferenţiază de alte companii de investiţii pentru că avem o strategie clară de dezvoltare. Proiectul de ferme de afine este în continuare un proiect de bază al portofoliului de private equity... Creşterea suprafeţelor s-a întâmplat mai greu decât ne-am imaginat, dar avem în continuare perspective foarte bune“, adaugă şeful Evergent.

Acţiunile EVER sunt pe minus cu 5,8% de la începutul anului, pe un rulaj de 84,4 milioane de lei şi o capitalizare de 1,2 miliarde de lei.

În primele nouă luni din 2023, societatea a avut un profit de 136,4 milioane de lei, plus 34,5%, şi active de 2,5 miliarde de lei, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, conform raportului financiar.

„Nu intrăm în proiecte de private equity fără randamente previzionate de două cifre... Pe termen lung, vom creşte expunerea pe private equity pentru că aduce plusvaloare“, continuă Claudiu Doroş.

 

Cum vede CEO-ul noul consiliu al Bursei de Valori Bucureşti, ales săptămâna trecută?

„Suntem foarte bucuroşi de alegerea noului consiliu al Bursei de Valori. Am aşteptări mari de la cei care au fost aleşi acolo. Îi considerăm profesionişti. Cred că s-a profesionalizat deja mult mai bine consiliul de administraţie al BVB.“

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

A fost un trimestru bun, ca de altfel un an foarte bun... Rezultatele companiilor din portofoliu au fost foarte bune, în special cele din sectorul energetic, ceea ce s-a transpus în viziunea noastră despre dividendele de anul viitor. De asemenea, rezultatele pe 2022 au fost foarte bune, ceea ce ne-a permis să avem venituri substanţiale din dividende. Ulterior, Banca Transilvania, una dintre cele mai importante deţineri ale noastre, a confirmat plata dividendelor.

Este de departe cea mai importantă deţinere a noastră de zece ani încoace. în pofida multor comentarii despre de ce ne menţinem această expunere ridicată, ieşită din manual, suntem absolut câştigători în această decizie. Profitabilitatea băncii este cea mai mare din sistem, perspectivele pentru 2024, din punctul nostru de vedere, sunt foarte bune. De altfel, sistemul bancar a început să arate performanţă în primele nouă luni.

Trecând la sectorul energetic, al doilea pilon al structurii portofoliului nostru, avem Petrom, unde trecem de 12% din active la luna octombrie. Deşi nu trebuie să folosim cuvântul „pariu“ când vorbim de investiţii, pot spune că este un pariu de asemenea câştigat (...) Mai deţinem acţiuni la Romgaz. Credem că va avea rezultate bune în 2023, cu perspective bune de dividend.

De asemenea, BRD este o bancă puternică şi care a confirmat iarăşi soliditatea bilanţului şi dividendul... Asta facem mereu – un mix între sectorul bancar şi cel energetic. La Nuclearelectrica am vândut, nu mai avem deloc poziţie pentru că întrevedem o scădere de profitabilitate. Analiştii noştri ne-au adus în permanenţă în atenţie faptul că, prin oprirea reactorului 1 pentru renovare, profitabilitatea se înjumătăţeşte, investiţiile de care va avea nevoie compania vor fi foarte mari.

Investitorii ar trebui să ştie că sumele foarte mare de cash sau echivalentele de cash în depozite bancare pe care le are Nuclearelectrica erodează capitalul. Deci randamentul activelor Nuclearelectrica este mai mare decât dobânzile pe care le primesc. Prin urmare, nu suntem fericiţi să vedem aşa ceva. înţelegem şi nevoia de a strânge cash-ul necesar investiţiilor viitoare. Este o companie puternică, de bază în societatea românească, dar pentru noi, ca investitori, nu arată o performanţă previzibilă în această perioadă.

Din păcate, n-a fost un an grozav pentru agricultură. Din cauza condiţiilor climatice, călduri excesive şi ploi torenţiale, nu suntem foarte fericiţi anul acesta, dar se confirmă totuşi gândirea noastră privind dezvoltarea acestor ferme. încercăm inclusiv prin atragerea de fonduri europene să mergem spre producţie bio pe această nouă firmă (Agribio – n.r.).

La fel, pe partea de private equity, avem un proiect care performează în condiţii dificile. Mă refer la Atria Urban Resort. Sunt patru faze de dezvoltare a aproape 1.400 de apartamente. Suntem în faza 3 (...) Din punctul nostru de vedere, piaţa este aproape blocată, în sensul că vânzările sunt foarte mici în comparaţie cu anul trecut ca număr de unităţi. Însă, din toate analizele pe care le facem, piaţa nu poate merge decât în sus.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent