ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Elena Uleia, broker la Prime Transaction: Mă aştept ca randamentele dividendelor să fie mai mici anul acesta pe fondul creşterii preţurilor acţiunilor şi al încetinirii inflaţiei

14.03.2024, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Elena Uleia, CFA, broker la Prime Transaction, spune că anul acesta randamentele dividendelor plătite de companiile listate ar putea fi mai mici ca anul precedent pe fondul creşterii preţurilor acţiunilor şi al contextului economic marcat de o inflaţie în scădere. Atunci când preţul acţiunilor creşte, randamentul dividendelor scade. În ultimul an indicele principal BET a urcat cu 33% având în structura sa acţiunie care şi-au dublat valoarea.

„Acest lucru consider că este justificat şi de creşterea cotaţiilor acţi­u­nilor, cât şi de un context economic în care ne aflăm acum, comparativ cu anul trecut, şi anume avem o inflaţie în scădere, la fel şi o dobândă de referinţă. “

„Există o propunere, prin bugetul de stat, privind o distribuţie de 90% a profiturilor obţinute ca dividende, însă aici rămâne de văzut dacă va fi cazul sau nu, având în vedere că atât Nuclearelectrica, cât şi Romgaz au nevoie de bani pentru a acoperi investiţiile pe care şi le-au asumat“, spune Elena Uleia la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia 13 martie 2024. De unde ar putea veni cele mai mari randamente?

„Mă aştept să vedem randamente ridicate venind dinspre sectorul energetic, şi anume Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica. La Petrom avem deja o propunere de dividende cu un randament în jur 6,5%. Rămâne de văzut şi care va fi propunerea privind dividendul suplimentar pe care pe care şi l-au asumat“, spune ea.

OMV Petrom a anunţat că va propune acţionarilor un dividend brut de 0,0413 lei pe acţiune din profitul anului 2023, adică circa 2,6 miliarde de lei, şi totodată că ia în calcul un dividend special. Celelalte companii din energie vor publica la finalul lunii martie convocatoarele cu privire la propunerile de dividende. Cum au fost rezultatele financiare anunţate pe 2023 pentru companiile listate?

„Dacă ar fi să facem o paralelă între evoluţia rezultatelor raportate şi cea a preţurilor din piaţă, vedem că piaţa a avut o evoluţie mai spectaculoasă, în sensul în care preţurile acţiunilor s-au apreciat mult mai mult. însă, din punctul meu de vedere, evaluările pe piaţa noastră de capital rămân încă atractive şi consider că există în continuare potenţial pentru investiţii şi pentru creştere“.

Alte afirmaţii:

Sectorul bancar a raportat rezultate bune, în aşteptări. Cum spuneam, şi aici mă refer la BRD, unde am văzut un record istoric pentru profitul anual, cât şi la Banca Transilvania.

În ceea ce priveşte sectorul energetic, am văzut rezultate peste aşteptări, din punctul meu de vedere, la OMV Petrom şi la Romgaz, dar pe acest sector consider că s-a inversat situaţia de care vorbeam anul trecut şi anume acum vedem rezultate bune venind dinspre furnizorii de energie electrică şi rezultate în scădere, dar cumva tot în aşteptări, venind dinspre producători. şi aici mă refer în principal la Nuclearelectrica.

Mă aştept ca luna aprilie să fie o lună în care vom vedea o creştere a volatilităţii şi a lichidităţii. şi asta deoarece spre sfârşitul lunii martie ar trebui să înceapă să apară şi convocatoarele pentru adunările generale, unde vom vedea propuneri legate de dividende. Deci, pe astfel de propuneri mă aştept să vedem şi o creştere a volatilităţii în piaţă şi a lichidităţii, moment în care investitorii îşi vor repoziţiona portofoliile pentru pentru dividende.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent