ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. George Moţ, fost angajat la ASF, analist pensii private: Cel mai probabil vom vedea cumpărări de acţiuni Hidroelectrica direct de pe Bursă din partea fondurilor de pensii Pilon II chiar dacă acestea au deja o sumă importantă investită la companie

14.09.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

2023 se prefigurează a fi cel mai profitabil an din istoria sistemului de pensii Pilon II din România pe fondul revenirii acţiunilor şi ca urmare a încetinirii ritmului de creştere a inflaţiei.

Cu o deţinere de 9,7% din Hidroelectrica (H2O) de pe urma ofertei de listare, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II ar putea continua să cumpere acţiuni direct de pe Bursa de Valori Bucureşti în contextul în care unor fonduri le-au fost alocate de consorţiul de listare mai puţine acţiuni decât au intenţionat a avea în portofoliu.   

„Este foarte probabil să vedem o continuare a achiziţiilor pe acest emitent. Am avut o discuţie cu unul dintre directorii de investiţii ai unui administrator care spunea că există destul de mare interes din partea fondurilor de pensii private şi probabil vor continua achiziţiile în perioada următoare. Deci este de aşteptat să vedem în continuare achiziţii la Hidroelectrica din partea fon­du­rilor de pensii private“, spune George Moţ, fost angajat al Autorităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF), în prezent admi­nistrator al platformei desprepensiiprivate.ro. Cea mai mare deţinere din portofoliul fondurilor de pensii private Pilon II, ca şi valoare, era la iulie 2023 la Hidroelectrica (simbol bursier H2O), de 4,8 mld. lei, adică echivalentul a 9,7% din companie, potrivit datelor agregate de ZF.  Investiţiile Pilonului II la Hidroelectrica se ridicau la 4,7 mld. lei, cele mai mari din portofoliu.

Printre factorii care fac Hidroelectrica atractivă pentru Pilonul II se numără politica generoasă de dividende şi domeniul în care activează, respectiv cel al producerii de energie verde.

Acţiunile H2O sunt pe plus cu 3,6% de la listarea din 12 iulie încoace, faţă de un avans de 8,5% pe indicele de referinţă BET.

Dacă ţinem cont de discount-ul de 3% din oferta publică iniţială, în care investitorii de retail au putut cumpăra acţiuni Hidro la 100,88 lei pe unitate, randamentul ajunge la 13%.

Compania afişează în prezent o capitalizare de 51,4 miliarde de lei, conform datelor BVB.

„O să fie interesant ce o să facă fondurile care nu au prins atât de mult acţiuni în IPO, precum BCR, BRD şi NN Pensii, care chiar dacă este cel mai mare fond de pensii private din România, a fost foarte puţin activ pe bursa locală, dar şi pe pieţele principale de capital“, adaugă George Moţ.

Fondatorul platformei DesprePensiiPrivate.ro a fost invitat la ediţia din 13 septembrie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Se pare că, după un an mai puţin reuşit, cum a fost 2022, anul 2023 a fost ceva mai profitabil. Din 2008 până în prezent, 2023 este cel mai profitabil dintre toţi anii pentru fondurile de pensii. Precedentul record era în 2019.“

Cele mai recente date ale ASF, cele de la iulie 2023, arată active de 113,8 mld. lei pentru cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, în creştere de la 96,5 mld. lei de la începutul acestui an.​


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent