ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Market Pulse: Cele mai multe portofolii ale investitorilor de retail de la BVB au valori cuprinse între 100.000 şi 500.000 de lei. Portofoliile de peste 1 mil. lei, în 25% din cazuri

20.04.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Energia, utilităţile şi IT&C, printre sectoarele favorite Creştere semnificativă a numărului de investitori pe AeRO Analiza fundamentelor, principalul criteriu de selecţie, urmat de preţul acţiunii şi lichiditate.

Unu din trei investitori de retail de la Bursa de Valori Bucureşti are un portofoliu în valoare de 100.000 până la 500.000 de lei, în vreme ce majoritatea participanţilor bursieri au câştiguri lunare cuprinse între 15.000 şi 50.000 de lei şi investesc lunar la BVB circa 24% din venituri, arată concluziile studiului Market Pulse, realizat de firma de cercetare MIA Marketing şi Cornerstone Communications, companie de consultanţă specializată în relaţia cu investitorii şi piaţa de capital.

„Cei mai mulţi dintre respondenţi, respectiv 34%, au valoarea portofoliului între 100.000 şi 500.000 lei. Foarte interesant, pe locul doi, 25% dintre ei au o valoare a portofoliului de peste un milion de lei, urmând apoi cei cu valori mici, adică 10.000-50.000 lei, cu 16%, dar şi între 500.000 de lei şi un milion, cu 13%. Referindu-ne la o valoare a portofoliului de peste un milion de lei, observăm că 37% din total au experienţă de peste trei ani, deci sunt investitori mai vechi în piaţă“, spune Cristian Ştefănescu, partener al MIA Marketing. El a fost invitat la ediţia din 19 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi alături de Zuzanna Kurek, CEO al Cornerstone Communications. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

Una dintre principalele concluzii ale studiului este că orizontul investiţional s-a schimbat semnificativ în ultima perioadă. De exemplu, acelaşi studiu spunea în 2021 că participanţii bursieri investesc mai degrabă pe termen scurt, mulţi dintre ei susţinând că fac acest lucru pentru o perioadă de sub şase luni. Cel mai recent studiu arată însă că termenul mediu ar fi de 20 de luni, indicând deci o creştere a maturităţii pieţei, explică Zuzanna Kurek.

Zuzanna Kurek, CEO, Cornerstone Communications: Dacă nu vedem listarea Hidroelectrica în 2023, lichiditatea va fi şi mai slabă decât în primele trei luni ale anului. Prefer însă să fiu optimistă şi cred că 2023 va fi un an foarte bun pentru bursă.

„De obicei, sursele investitorilor sunt economiile. În ceea ce priveşte veniturile, avem persoane care câştigă între 15.000 şi 50.000 de lei, cu 35% din total, apoi care câştigă între 10.000 şi 15.000 lei, cu 20%, cât şi venituri cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei, adică 14% dintre respondenţi. Concluzia spune că important este să investeşti constant sume mici“, continuă Cristian Ştefănescu.

Volatilitatea din 2022 şi începutul dificil de anul acesta au însemnat că investitorii au ales să stea mai mult pe poziţii.

Totodată, investitorii vor să aibă resurse disponibile pentru mult aşteptata listare a Hidroelectrica, preconizată pentru finele S1/2023. Pe de altă parte, lipsa de lichiditate din ultimele luni a adus cu sine şi un nivel mai ridicat de fluctuaţii.

„Putem să creionăm cu această ocazie şi un profil al investitorului la bursă. Sunt oameni care locuiesc în toate regiunile ţării, cu o vârstă medie de 40-41 de ani. În general, sunt persoane care obţin venituri ridicate, aproximativ 24.000 lei; investesc la bursă de aproximativ şase ani. Surprinzător pentru noi a fost faptul că deţin un portofoliu de o valoare relativ mare, aproximativ 470.000 lei. Îşi investesc pe bursă aproximativ 24% din venituri, ceea ce este un lucru bun, în sensul că observăm că oamenii sunt prudenţi. Nu vedem cifre de genul 80% din venituri“, adaugă reprezentantul MIA Marketing.

Cristian Ştefănescu, partener, MIA Marketing: Vedem un optimism moderat pentru anul acesta, 30% dintre respondenţi spun că indicii vor creşte cu peste 15% în 2023; 55% cred că unele sectoare vor avea evoluţii peste aşteptări, în timp ce doar 14% spun că principalii indicatori vor scădea cu mai mult de 15%.

Studiul mai arată că majoritatea investitorilor se orientează către sectoare precum energia, utilităţile şi IT&C, observându-se inclusiv o creştere semnificativă a numărului de investitori prezenţi pe piaţa AeRO, pepiniera segmentului principal de la BVB, de la o medie de 24% în 2021 la 37% în 222. Portofoliul investitorului include de obicei circa 10 companii listate.

„În prima ediţie a studiului am avut peste 60% din investitori care au menţionat că au şi deţineri în criptomonede. În 2022, investitorii şi-au plasat banii în instrumente mai sigure, care oferă mai multă predictibilitate. Pe de altă parte, interesul pentru instrumente cu venit fix rămâne aproape la fel, chiar dacă randamentele sunt mult mai mari decât în urmă cu doi ani“, spune Zuzanna Kurek.

Pe lângă acţiuni listate, investitorii de retail de la BVB deţin în proporţie de 42% depozite bancare (faţă de 56% în 2021), urmate de proprietăţi imobiliare (38% vs. 52% în 2021), titluri de stat (34% vs. 33% în 2021), obligaţiuni (29% vs. 32% în 2021), criptomonede (20% vs. 62% în 2021) şi metale preţioase (9% vs. 38% în 2021).

„Sunt anumite companii solide care vor migra de pe AeRO către Piaţa Principală în perioada următoare, deci împărţirea se va schimba în sensul în care portofoliile investite pe AeRO vor scădea, mai ales dacă ne uităm la «vedete» precum Arobs şi Simtel. Cel mai important criteriu de selecţie este analiza fundamentală, în 92% din cazuri, ceea ce arată din nou maturitatea pieţei. Al doilea criteriu este preţul acţiunii (39%), urmat de lichiditate (34%)“, afirmă CEO-ul Cornerstone.

 

Alte declaraţii

Zuzanna Kurek:

Conform estimărilor MSCI şi din discuţiile pe care le-am avut, evaluările companiilor prezente la BVB se vor dubla ca urmare a listării Hidroelectrica, ceea ce subliniază pariul pe indicele principal BET. După părerea mea, în momentul de faţă, cea mai bună investiţie este cea pasivă în indicii BET – prin ETF, de exemplu. Fluxul de capital al investitorilor instituţionali va fi direcţionat clar către companii de tip blue-chip, din păcate nu şi spre societăţi din AeRO sau companii neincluse în indici.

Cristian ştefănescu:

La această ediţie am intervievat 326 de persoane la nivel naţional. Vorbim de investitori de retail locali care au deţineri la companii listate pe Bursa de Valori de la Bucureşti; am avut o marjă de eroare de 5,4% la un nivel de încredere a rezultatelor de 95% în 2021. Ediţia trecută, am reuşit să intervievăm numai 177 de persoane, deci practic ne-am dublat numărul de persoane intervievate. în ultimele luni ale anului 2022 a crescut semnificativ şi numărul de investitori la Bursa de Valori din Bucureşti, apropiindu-ne de 130.000.

Investitorii tranzacţionează cam la 40 de zile, ceea ce ne arată că sunt persoane implicate, acordă timp unei acţiuni: cam două-trei zile se documentează asupra companiei în care vor să investească. Neavând un comportament speculativ, ei deţin acţiunile cam pentru aproximativ doi ani, aproape 20 de luni. Se consultă cu reprezentanţi ai brokerului prin care achiziţionează acţiunile, cam o dată la patru-cinci luni, şi urmăresc să obţină un randament mai mare decât cel oferit de depozitele bancare, deci 14,5%-15%.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent