ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Constantinescu, Amundi: Recomandăm atenţie şi diversificarea portofoliului în contextul evaluărilor excesive din momentul acesta. Sunt multe premise privind crearea unei bule în industria inteligenţei artificiale

06.03.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Segmentul growth din Statele Unite a devenit foarte scump Prin diversificare, investitorii ar trebui să înţeleagă în primul rând companii cu istoric lung de profit şi distribuire de dividende  „Privind Europa, suntem uşor neutri/negativi“.

Frenezia generată de investitorii de pe Wall Street în jurul inteligenţei artificiale, reflectată în creşteri puternice în ultimul an pe indicii americani S&P 500 şi Nasdaq 100, cât şi pe cotaţiile unor giganţi precum Nvidia, Meta Platforms (Facebook) şi Amazon, are potenţialul de a duce la crearea unei bule precum cea Dot-Com de la începutul anilor 2000, spune Mihai Constantinescu, head of sales în cadrul Amundi.

„Recomandăm clienţilor să aibă un pic de atenţie şi să diversifice portofoliul deoarece considerăm evaluările excesive în momentul acesta. Ca orice lucru ce creşte spectaculos şi excesiv, lucrurile vor începe să scadă la un moment dat. Realist vorbind, nu ştim ce se va întâmpla, dar sunt multe premise ale creării unei bule în zona AI“, explică Mihai Constantinescu, prezent la ZF Deschiderea de Astăzi.

Anterior, Amundi – cel mai mare administrator de investiţii din Europa, cu active sub gestiune de peste 2.000 de miliarde de euro – a declarat că se aşteaptă la o creştere economică modestă în Statele Unite anul acesta şi, drept consecinţă, la o performanţă mai slabă a acţiunilor mega-cap care au supraperformat în 2023, precum cele amintite mai sus.

Ce alte active ar putea fi evitate de  participanţii bursieri în 2024?

„Nu cred că este momentul să ne ducem 100% pe obligaţiuni cu maturităţi foarte lungi deoarece lucrul acesta poate genera foarte multă volatilitate, atât pozitivă, cât şi negativă“, continuă Mihai Constantinescu.

Indicele S&P 500, reprezentativ pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume, a crescut anul trecut cu circa 25%, alimentat de aşa-zişii „Cei şapte Magnifici“ (The Magnificient Seven): Apple, Tesla, Microsoft, Amazon, Nvidia, Meta Platforms (Facebook) şi Alphabet (Google). Apre­cierile consemnate de respectivele com­panii, susţinute la rândul lor de iniţiativele AI, au reprezentat peste 60% din dinamica din 2023 a benchmark-ului.

„Este un fond pe care îl avem de mai mult timp şi care a performat bine. Are mai multă volatilitate, fiind un fond tematic. Fondul se cheamă Global Disruptive Opportunities, care, deşi este relativ nou,  a reuşit să atragă aproape 4 miliarde de euro, destul de mult pentru un fond“, adaugă reprezentantul Amundi.

Cu 100 de milioane de lei active la 31 de­cembrie 2023, Amundi Asset Management s-a clasat anul trecut în top zece cei mai mari administratori de active din România, într-un an în care activele primelor zece companii din industrie s-au apreciat cu aproximativ 3 miliarde de lei, la peste 20 de miliarde, conform datelor AAF.

„Istoria ne arată că portofoliile diversificate, dar în care mare parte reprezintă zona clasică, care ştiu că nu e cool, ar trebui să aibă la bază acţiuni americane de renume, care au activitate globală şi au arătat de-a lungul a 50 de ani că fac profit şi dau dividende. Deci acţiuni şi fonduri americane şi fonduri de acţiuni europene. De luat în calcul inclusiv acel Disruptive Opportunities, dar ca strategie-satelit sau prin care urmăresc să obţin un extra-randament faţă de portofoliul clasic.“

Printre aspectele care trebuie luate în vizor de investitori se numără inclusiv gradul de îndatorare al emitenţilor de datorii, mai spune Mihai Constantinescu. De asemenea, aşteptările de venit ale companiilor listate, care arată în general bine în momentul actual, ar putea oferi surprize de-a lungul lui 2024, consideră el.

„Segmentul growth din SUA, cum sunt companiile IT care au crescut spectaculos în perioada aceasta, sunt foarte scumpe şi ne aşteptăm la un moment dat să vedem scăderi. Privind Europa, suntem uşor neutri/negativi. Pe Japonia suntem pozitivi, cât şi pe zona de pieţe emergente, mai puţin China“, afirmă reprezentantul administratorului de fonduri mutuale.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent