ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Peter de Boer, DN Agrar: Vizăm o majorare de capital social pentru finanţare şi ne propunem dublarea capitalizării de la BVB la 100 de milioane de euro până la începutul lui 2028

04.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Dublarea evaluării ar veni în anticiparea transferului de pe AeRO pe piaţa principală a BVB  Fabrica de compost, operaţională din T3/2024 Acţiunile companiei, în creştere cu peste 100% în ultimele 12 luni.

Peter de Boer, membru în consiliul de administraţie şi manager relaţia cu investitorii în cadrul DN Agrar Group (DN), cea mai mare fermă integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, spune că societatea ia în considerare o majorare de capital social pentru finanţarea planurilor de dezvoltare şi estimează că, odată finalizate investiţiile anunţate în ultima perioadă, capitalizarea s-ar putea dubla în următorii patru ani.

„Ne vom uita către o majorare de capital social; cred că acesta este următorul pas în ceea ce priveşte dezvoltarea. Nu cred că vom face acest lucru anul acesta, dar ne uităm în mod activ să integrăm sau să achiziţionăm una sau două ferme de pe piaţa românească. Cred că este un moment bun să ne uităm la acest lucru. Sunt mulţi fermieri aflaţi în dificultate”, afirmă Peter de Boer.

Compania a raportat pentru 2023 un profit net de 23 de milioane de lei, în creştere cu 63% faţă de anul precedent, în contextul în care marja netă a urcat de la 9% la 15%. Pe fondul creşterii producţiei de lapte şi optimizării costurilor operaţionale fixe şi în contextul scăderii preţului laptelui la nivel european, cifra de afaceri s-a menţinut la 151 de milioane de lei, arată datele din raportul financiar.

Acţiunile DN  se tranzacţionează în creştere cu 21,5% la BVB de la începutul anului încoace, pe un rulaj de 14,7 milioane de lei şi o valoare de piaţă de 248 de milioane de lei (circa 50 de milioane de euro).

„Până la sfârşitul lui 2027, începutul lui 2028, vrem să ajungem la o valoare de piaţă de 100 de milioane de euro, care ne-ar ajuta în ceea ce priveşte transferul pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Obligaţiunile nu fac parte, pentru moment, din strategia noastră. Nu cred că reprezintă o soluţie pe termen scurt pentru noi”, continuă Peter de Boer, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

În ultimele 12 luni, evoluţia acţiunilor DN constă într-un avans de 110,7%, ceea ce înseamnă că societatea a dublat banii investitorilor în acest interval, pe o lichiditate de 37,6 milioane de lei, potrivit BVB.

„Vizăm, aşadar, o dublare a evaluării, în mare parte prin creşterea laptelui produs la fermele Apold şi Straja, cât şi prin prima noastră fabrică de compost, care va deveni operaţională în T3/2024. Dacă toate operează mai mult sau mai puţin la capacitate maximă, ne aşteptăm să fie suficient pentru a ajunge la acea capitalizare. Ne uităm la un plan de gaze bio, care ar putea genera venituri suplimentare în anii următori.”

Despre proiectul Straja din judeţul Hunedoara reprezentantul DN Agrar spune că acesta se află în linie dreaptă, după ce compania a obţinut o finanţare de 9,2 milioane de euro de la Exim Banca Românească, dintre care 2,5 milioane sunt îndreptate către animalele crescute în cadrul grupului.

„Deci va fi o tranzacţie în interiorul companiei. În prezent, construim primele grajduri dedicate mulsului. Ne aşteptăm ca în septembrie să mulgem primele 600 de vaci, care îşi vor aduce contribuţia la cifra de afaceri şi profitul net. Până la finele anului, vom fi muls aproximativ 900 de vaci”, adaugă Peter de Boer.

 

Alte declaraţii:

Aş începe cu volatilitatea ridicată pe care am avut-o pe parcursul întregului an privind preţul laptelui. Dacă comparăm T4 cu T1,  am avut o reducere a preţului de aproape 40%. Aşadar, este o discrepanţă uriaşă.

Pe lângă asta, deşi am avut o creştere a producţiei de lapte, a fost într-un ritm mai lent. Deci, în ceea ce priveşte eforturile pe parcursul anului, am avut o creştere de aproape 16% în primele nouă luni. Iar în ultimul trimestru, am avut doar o creştere a producţiei de lapte de 7,8%, aproape 8%. Acest lucru s-a datorat în principal faptului că am avut multe vaci gestante. Iar atunci când vacile sunt gestante şi se află în ultimul stadiu al sarcinii, nu produc lapte. Dar, bineînţeles, ele mănâncă în continuare, deci avem şi aici costuri.

Acest lucru se poate observa şi în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, când am înregistrat o creştere semnificativă a producţiei de lapte. Se datorează, în mare parte, faptului că avem mai multe animale. În prima lună din 2024, avem o creştere a producţiei de lapte de 19%.

Am investit în extinderea capacităţii la ferma Apold. Vom încheia contractul la începutul anului, întrucât închiriem acel loc, ceea ce are un efect de 3,8 milioane. În acest caz, ar fi un efect negativ, dar ne va ajuta să avem grăsimi 24/7, să avem un control mai strict asupra calităţii vitelor


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent