ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Toţi ochii pe Hidroelectrica. Carmen Bobu, investitoare: Chiar dacă acţiunea va scădea pe termen scurt, o văd ca pe o obligaţiune care mă ajută să primesc an de an acel dividend

22.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Poziţia de cash din portofoliul investitoarei, la circa 10% pentru IPO-ul producătorului de energie electrică.

În aşteptarea celei mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni (IPO) din istoria pieţei locale de capital, investitorii şi analiştii îşi îndreaptă atenţia către decizia de aprobare de către Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară a prospectului de listare a Hidroelec­trica, care va include pachetul vândut de Fondul Proprietatea (FP), valoarea de piaţă a companiei de stat, precum şi structura tranşelor dedicate segmentului de retail, respectiv investitorilor instituţionali.

„Statul a anunţat că după listare nu va vinde din participaţie timp de un an, iar asta oferă stabilitate. Apoi, compania are datorii aproape de zero, se poate finanţa de pe pieţe externe sau prin intermediul sectorului bancar. Avem apoi dividendul propus de acţionarul majoritar care este atractiv. Chiar dacă acţiunea o să scadă pe termen scurt, eu o văd ca pe o obligaţiune care mă ajută să primesc an de an acel dividend“, spune Carmen Bobu, investitoare la Bursa de Valori Bucureşti, invitată la ZF Deschiderea de Astăzi.

Recent, Hidroelectrica a anunţat că va distribui ulterior listării circa 90% până la 100% din rezultatul net sub formă de dividend. În continuare, IPO-ul celei mai profitabile companii din portofoliul statului român are şansa de a deveni cel mai mare din istoria pieţei româneşti de capital.

În plus, după ce producătorul turc de sodă calcinată WE Soda a renunţat la planurile de debut pe bursa de la Londra, Hidroelectrica are cale liberă spre a deveni cea mai mare listare din Europa în 2023.

„În decembrie, eram investită în Sphera Franchise Group şi OMV Petrom, iar de pe AeRO, aveam Grup Şerban Holding. În ultimele luni am acumulat acţiuni în cadrul acestor companii. Cu dividendele primite anul acesta datorită exerciţiului financiar 2022 sunt pe o poziţie de cash de cam 10% din portofoliu pentru a putea să subscriu la Hidroelectrica“, continuă Carmen Bobu.

Evaluarea Hidroelectrica a crescut cu circa 155% în ultimii cinci ani, avansul din ianuarie 2021 ajungând la 113%, arată calculele realizate de societatea de brokeraj Goldring pe baza evaluărilor oferite de FP.  Cea mai recentă evaluare a producătorului de energie electrică verde este de 54,5 miliarde de lei.

Hidroelectrica avea active totale de 25,4 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 11,7% faţă de 2021, capitaluri proprii de 21,4 miliarde de lei, cu 12,5% mai mari, respectiv datorii totale de 3,85 miliarde lei, reprezentând o majorare de 7,5%.

„PER-ul (capitalizare/profit net – n.r.) este undeva la 12x, comparativ cu companiile din aceeaşi industrie din Europa, unde PER-ul este mult mai mare, deci compania mă atrage şi din acest punct de vedere. Marjele profitului sunt mari, de 50%. Dacă profitul ar scădea la jumătate, tot ai avea o profitabilitate de 25%. În piaţa noastră de capital sunt puţine companii care îţi oferă acest nivel de profitabilitate“, adaugă investitoarea.

Privind strict segmentul producerii de energie electrică, din 2020 până în 2022, veniturile Hidroelectrica au urcat de la 3,7 la 8,2 miliarde de lei, însă cel mai ridicat ritm de creştere este pe segmentul de furnizare, de la 222.000 de lei la 2,1 miliarde de lei. Pe primul segment, marja este de 60%, iar pe furnizare de 23,6%. În T1/2023, ultima „perlă“ nelistată din portofoliul statului român a raportat un profit net de 1,7 miliarde de lei, plus 33,8% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, la venituri din exploatare de 3,3 miliarde de lei, în creştere cu 31,3%.

„Consider că este bine să subscriem indiferent de ce o să citim în prospect pentru că este o experienţă unică. Poţi acumula oricând acţiunea Hidro, dar poţi participa o singură dată la IPO.  Experienţa pe care o ai datorită subscrierii la cea mai mare companie românească îţi va aduce un plusvaloare pentru tot restul carierei de investitor.  Vreau să subscriu indiferent de condiţiile de piaţă; este cel mai mare eveniment din piaţa noastră de capital din 1995, când s-a redeschis bursa din România.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent