ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Horia Braun, Erste AM: Contextul actual de volatilitate necesită o abordare flexibilă. Fondul diversificat de investiţii, recomandat pentru mai multă siguranţă în următorul an şi jumătate

19.10.2022, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Cele mai mari eforturi de explicare, îndreptate către clienţii din zona obligaţiunilor şi titlurilor de stat, spune reprezentantul Erste

În cazul mai multor clase de active, evaluările încep să ofere perspective bune de creştere în contextul în care piaţa va trece peste problemele ridicate de inflaţie şi încetinirea ritmului economic, fondurile diversificate reprezentând o opţiune relativ sigură pentru viitorul apropiat, consideră Horia Braun, preşedinte-director general, Erste Asset Management, administrator de investiţii cu active de 4,2 miliarde de lei.

„Contextul actual de volatilitate ridicată necesită o abordare destul de flexibilă. Dacă ai răbdare să investeşti pe termen lung, probabil că orice clasă de active arată atractiv în momentul de faţă. Totuşi, dacă vrei să navighezi cu ceva mai mare siguranţă în următorul an şi jumătate, atunci cel mai bine este să mergi pe un fond diversificat de investiţii“, spune Horia Braun, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 18 octombrie. Totodată, reprezentantul societăţii de gestionare a activelor argumentează că piaţa locală de capital a resimţit un şoc considerabil în ceea ce priveşte creşterea randamentelor obligaţiunilor, fără precedent în ultimul deceniu. „Evaluările multor clase de active încep deja să arate perspective bune de creştere dacă trecem peste acest hop al inflaţiei şi recesiunii, care ar fi una de scurtă durată (...) Atât timp cât investitorii nu văd zilnic cotaţiile preţurilor titlurilor de stat, le este greu să facă o comparaţie între evoluţia unui fond de obligaţiuni cu evoluţia pieţei de titluri de stat“, explică Horia Braun.

La jumătatea anului, Erste Asset Management era al doilea cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu o cotă de piaţă de 2,5%, conform datelor Asociaţiei Administra­torilor de Fonduri. Între timp, cum au reacţionat clienţii societăţii în faţa provocărilor din piaţă?

„Din păcate nu există acelaşi nivel de transparenţă între piaţa fondurilor, unde suntem obligaţi să fim foarte transparenţi, şi piaţa titlurilor de stat, unde cotaţiile nu sunt atât de cunoscute la nivel publicului larg. De aici apar anumite semne de întrebare din partea investitorilor şi dedicăm în acest sens cele mai mari eforturi de explicare în perioada actuală“, spune Horia Braun.

El adaugă că ritmul de creştere al inflaţiei s-a alăturat anul acesta tendinţelor accelerate de majorare a ratelor dobânzilor, un fenomen favorabil unui număr extrem de limitat de clase de active.

„În general, dacă te uiţi la performanţele diverselor clase de active, poate activele de pe piaţa monetară din SUA să fi avut evoluţii negative şi anumite segmente ale sectorului de energie din pieţele de acţiuni. Chiar şi în cazul din urmă, tendinţa pozitivă s-a cam întrerupt din vară încoace.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent