ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Adrian Simion, Kathrein Privatbank: Sentimentul investitorilor este aproape de minimele istorice. Cred că acel „hard landing“ începe să devină o probabilitate în acest sens

12.10.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Un aspect esenţial al pieţelor constă în ce măsură creşterile de dobândă preconizate de Rezerva Federală sunt deja evaluate, adaugă bancherul.

Alături de pericolele impuse de criza energetică, pieţele se pot confrunta în continuare cu o serie de efecte secundare, precum o aşa-zisă spirală salariu-preţ, în care ambele elemente ar urma să înregistreze creşteri, spune Adrian Simion, senior private banker, Kathrein Privatbank, bancă privată a grupului Raiffeisen Bank International.

„Am văzut un raliu în timpul verii, dar s-a dovedit că a fost de scurtă durată. Sentimentul investitorilor este aproape de minimele istorice. Cred că acel «hard landing» începe să devină o probabilitate în acest sens. Pericolul este legat în primul rând de preţurile la energie, care ar putea continua să alimenteze inflaţia. În plus, ar putea fi puse în mişcare aşa-zisele efecte secundare, precum o spirală salariu-preţ, în care salariul şi preţurile cresc în tandem“, consideră Adrian Simion, prezent la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 11 octombrie. El adaugă că în Statele Unite salariile se află deja pe un trend ascendent, însă investitorii ar trebui să manifeste un optimism mai degrabă prudent în acest sens.

„Este posibil ca previziunile de venituri corporative să fie acum aproape de minim, însă rămâne de văzut. Un alt factor constă în ce măsură creşterile de dobândă preconizate de Rezerva Federală sunt deja evaluate, fiind destul de dificil de spus.“

Un alt factor de luat în calcul este reprezentat de preţurile producătorilor/mărfurilor, argumentează bancherul, în vreme ce consensul economiştilor este că preţurile de consum din zona Europei ar trebui să scadă până în 2023.

„Totuşi, şi aici rămâne de văzut. Acest lucru ar însemna că preţurile materiilor prime şi energie ar scădea, iar creşterea economică s-a diminua din cauza majorării ratelor de dobândă“, explică reprezentantul Kathrein.

Adrian Simion are o experienţă de peste 15 ani în sistemul bancar şi lucrează în private banking de peste 10 ani. În cadrul Kathrein Privatbank, el gestionează portofoliile clienţilor mari din România şi clusterul zonal. Absolvent al Academiei de Studii Economie din Bucureşti, unde a obţinut un master şi un doctorat în macroeconomie, Adrian Simion frecventează în prezent un program de studii postdoctorale.

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Kathrein începe să fie un brand tot mai cunoscut în România, suntem una dintre cele mai importante bănci de private banking din Austria şi oferim consultanţă personalizată în investiţiile şi managementul activelor, finanţare şi consultanţa familiilor şi antreprenorilor.

Serviciul de private banking este dedicat clienţilor cu averi ridicate şi prezintă o gamă completă de administrare a averii.

Finanţarea Lombard are o tracţiune tot mai bună în ultimele luni. De exemplu, un client are un portofoliu compus din instrumente financiare: aur, obligaţiuni suverane/corporative, ETF-uri, acţiuni etc. Prin creditul Lombard, ipotecăm portofoliul clientului şi oferim finanţare, lichiditate.

Ponderea pe care o avem alocată pe fiecare client este raportată la instrumentele financiare pe care clientul le deţine în portofoliu. De pildă, în cazul acţiunilor şi fondurilor de obligaţiuni, factorul de ajustare este mai mic decât în cazul acţiunilor, întrucât riscul este mai mic în acest sens. De asemenea, clientului îi rămâne portofoliul liber de tranzacţionat.

îmi încep ziua studiind rapoartele la nivel de grup, să văd mai întâi cum arată evoluţia pieţelor la nivel global, cum arată rapoartele companiilor şi datele care ţin de zona macro, precum politicile monetare şi fiscale. Informaţiile sunt suplimentate din mai multe surse, printre care şi Ziarul Financiar.

 

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent