ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Carmen Bobu, investitoare: După evenimentul cu spaţiul Schengen, nu ştiu dacă mai avem puterea să depăşim luna aceasta scăderea înregistrată de BET în 2022

12.12.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

SafeTech, una dintre companiile luate în vizor în ultima perioadă.

Şansele ca BET – indicele de referinţă al pieţei româneşti de capital – să treacă în decembrie peste declinul de 6,5% de anul acesta sunt mai degrabă mici, însă actualul context surprinde o serie de aspecte pozitive ale Bursei de Valori Bucureşti, notând în acest sens relativa stabilitate a monedei locale, spune Carmen Bobu, investi­toare la bursă, invitată la ZF Deschiderea de Astăzi din 9 decembrie.

„Nu ştiu dacă avem puterea ca, în ultima lună, mai ales după evenimentul cu spaţiul Schengen, să reuşim să depăşim această scădere a BET. Totuşi, ţinând cont că randamentele au fost foarte bune anul acesta, contextul este de aşa natură încât să ne mulţumească. Se putea şi mai rău. Un lucru care mă mulţumeşte este că moneda noastră a fost stabilă, faţă de Turcia, cu o variaţie negativă de 70%“, adaugă Carmen Bobu.

Privind către 2023, investitoarea mizează totuşi pe o recuperare a pierderilor suferite anul acesta de piaţa locală pe fondul noilor condiţii geopolitice şi al înrăutăţirii contextu­lui economic mondial.

„Să ne gândim cum ar fi arătat portofoliile noastre dacă un euro ar fi fost echivalentul a 8,5 lei. Sunt sigură că anul viitor vom recupera şi depăşi scăderea de 6-7% a indicelui BET, urmând să avem pe plus portofoliile pe o perioadă de doi ani.“

În ceea ce priveşte activitatea investiţională, Carmen Bobu a reintrat recent pe piaţa AeRO, pepiniera segmentului principal al Bursei de Valori Bucureşti, orientându-se către compania de securitate cibernetică SafeTech, unde a participat la plasamentul privat din 2020.

„După începerea conflictului (din estul Europei – n.r.) am vândut; am ieşit de pe piaţa AeRO cu toate deţinerile pe care le aveam în februarie 2022. Urmăresc în continuare companiile pe care le-am deţinut şi am văzut că SafeTech a livrat ce a promis, adică a deschis şi autorizat puncte de lucru în Emiratele Arabe Unite şi Londra. Au targetat nişte vânzări către Statele Unite, iar în contextul actual, consider că securitatea cibernetică are un cuvânt bun de spus“, argumentează investitoarea.

 

Alte declaraţii

Despre Transgaz:

Unui investitor cu bani puţini, care are o anumită disciplină şi acumulează acţiuni cu 50 de lei în fiecare lună, îi este greu să cumpere acţiuni Transgaz pentru că societatea nu are lichiditate şi este relativ scumpă, undeva la 50 de euro. Prin încorporarea rezervelor constituite, lichiditatea poate creşte, ceea ce ar putea duce compania în indicii FTSE Russell anul viitor. Aş urmări cu foarte mare atenţie această acţiune în următoarele şase luni şi aş acumula. Splitarea ar putea ajuta la creşterea lichidităţii şi ponderii acţionariatului minoritar.

Despre raportările la T3:

Raportările m-au surprins plăcut datorită perioadei de inflaţie în care trăim, ţinând cont şi de conflictul geopolitic. Mă aşteptam ca profiturile companiilor care au raportat să fie mai afectate, dar am avut surprize plăcute. Companiile pe care le deţin şi urmăresc au livrat ceea ce au promis.

Despre piaţă:

Din cele 10 cele mai valoroase companii din economia României, premiate de ZF – Nuclearelectrica, Automobile Dacia, Kaufland România, Banca Transilvania, eMag, Romgaz, Pavăl Holding, OMV Petrom, UiPath şi Hidroelectrica –. doar patru sunt listate pe bursa noastră. Mi-aş dori să văd listaţi Pavăl Holding, eMag, Kaufland, Automobile Dacia, care ar putea fi readusă. Din primele 100 de companii, doar 10-15% sunt pe piaţa de capital, deci avem potenţial uriaş.

Pavăl Holding nu ar veni pe bursă pe fondul finanţării, întrucât este o maşină de cash, dar ar putea oferi oportunitatea populaţiei de a pune banii în mişcare şi a diversifica economiile către ceva care sigur funcţionează.

Ca tânăr investitor, m-aş uita la companiile care produc echipament militar: IAR Braşov, Aerostar Bacău şi Romaero. Doar aş acorda atenţie, nu aş cumpăra neapărat.

Statul a scăzut finanţarea pentru sănătate în bugetul pentru 2023, ceea ce înseamnă că industria privată va avea de câştigat. Deci anul viitor aş acorda atenţie sporită către MedLife.

Ministerul Energiei a primit finanţare mai mică pe 2022. Asta înseamnă că vor fi nişte suprataxe în această industrie, deci voi vrea să reduc expunerea pe energie.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent