ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. George Moţ, DesprePensiiPrivate.ro: Profit de 7,8 mld. lei pentru participanţii fondurilor de pensii private în prima jumătate a anului

04.08.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

2023 se conturează a fi cel mai profitabil an din 2008, adică de la înfiinţarea sistemului de pensii private din România (Pilon II plus Pilon III).

Cu active de peste 100 de miliarde de lei, profitul înregistrat la jumătatea anului de fondurile din Pilonii II şi III de pensii private ajunge la aproximativ opt miliarde de lei pe fondul calmării din piaţa titlurilor de stat şi creşterii cotaţiilor de la Bursă, ducând profitul total – deci din 2008 până în prezent – la peste 26 de miliarde de lei, spune George Moţ, proprietar, DesprePensiiPrivate.ro, un proiect care prezintă viitorilor pensionari statistici despre sistemul de pensii private din România.

„În iunie, Pilonii II şi III au ajuns în ansamblu la active de 114 miliarde de lei. În continuare, majoritatea investiţiilor rămân în titluri de stat, urmate de investiţii în acţiuni, cu 21%, respectiv 23,59 miliarde de lei“, spune George Moţ.

„Iunie a fost o lună bună din punct de vedere al profitului, 1,6 miliarde de lei. În total, în prima jumătatea a anului 2023 vedem un profit de 7,8 miliarde de lei pentru participanţii fondurilor de pensii private“.

Fost angajat al ASF, unde a lucrat din 2010 până în 2022, fiind responsabil de coordonarea echipei care se ocupă cu supravegherea sistemului de pensii private, George Moţ a fost invitat în cadrul ediţiei din 3 august a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma de streaming Spotify.

„Din 2008 până la momentul actual, 2023 pare cel mai profitabil.  Până acum, cel mai profitabil an fusese 2019, când s-a înregistrat un profit de 6,2 miliarde. Deocamdată, anul acesta avem 7,82 de miliarde de lei profit, ducând profitul total la peste 26 de miliarde de lei. Acesta este profitul din punct de vedere al participantului, este calculat scăzând toate comisioanele, precum comisionul din contribuţie şi comisionul din activ, fiind ajustat inclusiv cu plăţile efectuate de-a lungul timpului. Partea de profit pe iunie va fi ajustată săptămâna viitoare cu plăţile şi atunci vom vedea că profitul este mai mare.“, adaugă George Moţ.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent