ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. George Moţ, DesprePensiiPrivate.ro: Fondurile de Pensii nu au investit atât cât îşi doreau la Hidroelectrica, intenţionând să îşi mărească expunerea pe companie

23.08.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Acţiunile Hidro, minus 2,4% în ultima lună, faţă de o scădere de 2,3% pe BET.

În cadrul ofertei publice de vânzare de acţiuni (IPO) Hidroelectrica, cea mai mare din Europa din 2023, fondurile locale de pensii private nu au obţinut gradul de expunere pe emitent pe care şi l-au dorit iniţial ca urmare alocării tranşelor dedicate investitorilor instituţionali şi celor de retail, spune George Moţ, proprietar şi administrator al platformei DesprePensiiPrivate.ro.

„Fondurile de pensii nu au investit atât cât îşi doreau la Hidroelectrica. Din ce am vorbit cu unii administratori şi directori de investiţii, îşi doreau ceva mai mult decât au obţinut. Faptul că a fost redirecţionată o parte din tranşa investitorilor instituţionali către retail şi faptul că au existat acei investitori «ancoră» au făcut ca gradul de suprasubscriere pe tranşa investito­rilor instituţionali să se apropie de cea de retail“, explică George Moţ.

Proprietarul DesprePensiiPrivate.ro, un proiect care prezintă viitorilor pensionari statistici despre sistemul de pensii private din România, a fost prezent într-o recentă ediţie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă zilnic pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

Luni, într-o opinie transmisă către ZF, Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF, scria că Pilonii II şi III au subscris 46,85% din IPO-ul derulat între 23 iunie şi 4 iulie, adică au achiziţionat acţiuni Hidro în valoare de 4,4 miliarde de lei. Deţinerea a urcat la începutul lunii august la 4,75 miliarde de lei.

„Se pare că, în perioada următoare, după subscriere, intenţia fondurilor de pensii private este să îşi mărească expunerea pe acest emitent”, adaugă George Moţ.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) s-au depreciat cu 2,37% în ultima lună, la 111 lei pe unitate, pe un rulaj de 415 milioane de lei. În acest interval, indicele de referinţă BET a scăzut cu 2,25%, conform datelor BVB.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent