ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Horia Braun, Erste AM: Sperăm ca distribuirea de dividende şi mult-aşteptatele listări să dezmorţească interesul investitorilor în perioada următoare

04.05.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În energie, nivelurile de profitabilitate rămân robuste şi nu periclitează acordarea de dividende şi planurile de investiţii ale societăţilor listate.

Horia Braun, CEO al administratorului de fonduri mutuale Erste Asset Management, spune că începerea sezonului de plată a dividendelor, cât şi mult-aşteptatele listări ale Agricover şi Hidroelectrica ar trebui să dezmorţească interesul investitorilor, în special cel străini. Astfel, subperformanţa Bursei de Valori Bucureşti, într-o evoluţie laterală, ar trebui să se schimbe în perioada următoare, mai ales în contextul în care bursele europene au trecut printr-un raliu de recuperare după ce s-au redus fricile privind recesiunea şi preţurile din sectorul energetic.

„BVB rămâne o piaţă de dimensiuni relativ reduse, are nevoie de nişte catalizatori de sentiment investiţional pentru a înregistra creşteri mai pronunţate. Sperăm ca, în perioada următoare începerea sezonului de plăţi de dividende şi mult-aşteptatele listări să dezmorţească interesul investitorilor, în special cei străini“, spune Horia Braun.

Şeful celui mai mare administrator de active din România, cu active de 3,8 miliarde de lei la finele lunii martie, conform Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, a fost prezent în ediţia din 3 mai a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Subperformanţa depinde cu ce te compari. Faţă de piaţa europeană de acţiuni, creşterea BET a fost mai puţin semnificativă, dar lucrurile au stat invers anul trecut. Piaţa europeană a trecut printr-un raliu de recuperare după ce s-au estompat temerile legate de recesiune şi impactul distructiv al preţurilor din energie.“

„În România n-am avut o fluctuaţie de sentiment atât de drastică în ce priveşte aşteptările pentru piaţa locală“, explică reprezentantul Erste.

Cu o creştere de puţin peste 5% în 2023, sub cea a pieţelor dezvoltate din vest, cât şi sub dinamica unor burse din regiune (WIG20 din Polonia şi PX din Cehia au 7%, respectiv 14%), Bursa de la Bucureşti se încadrează sub media la nivel european de 8%, reflectată în indicele Stoxx 600.

Pe de altă parte, indicele cu cea mai bună dinamică de la BVB de anul acesta rămâne BET-NG, unde sunt incluse companiile de pe Piaţa Reglementată care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, cu un avans de 12%, urmat de BETAeRO, indice consultativ pentru piaţa AeRO, pepiniera segmentului principal, cu o apreciere de 10%.

„Energia a fost, este şi va fi un sector strategic din perspectivă economică naţională, cât şi din perspectiva unui investitori din regiunea noastră, mai ales în România. Sigur că am văzut o volatilitate a profitabilităţii în contextul volatilităţii preţurilor, era cumva de aşteptat ca după un 2022 excepţional să vedem o dinamică negativă.“

Totuşi, participanţii bursieri ar trebui să îşi îndrepte atenţia asupra faptului că nivelurile de profitabilitate din domeniu rămân relativ robuste şi nu periclitează acordarea de dividende şi proiectele de investiţii, foarte importante pentru sectorul energetic din România, explică reprezentantul Erste.

 

Alte declaraţii

Suntem într-o perioadă de ajustare la noile niveluri de rată a dobânzii, atât în Statele Unite cât şi în restul lumii. În SUA, ascensiunea ratelor a fost cea mai amplă şi cea mai rapidă şi există victime colaterale ale acestui proces, manifestându-se prin dificultăţile pe care pe care unele bănci de calibru mai mic sau mijlociu le-au întâmpinat. În acest proces de ajustare, piaţa pare că nu mai este atât de surprinsă de ce se întâmplă în sistemul bancar.

Piaţa se concentrează însă asupra efectelor macroeconomice ale acestor episoade. Semnul de întrebare este legat de cât de mult va încetini economia în acest proces dezinflaţionist în care ne aflăm şi dacă într-adevăr vom putea asista la o reducere semnificativă a inflaţiei fără să trebuiască să trecem şi printr-o recesiune mai dureroasă.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent