ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Loredana Chiţu, casa de avocatură Dentons: Avem un pipeline de listări, sunt nişte IPO-uri trecute pe hold. Aşteptăm cât mai multe obligaţiuni verzi

11.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Sper însă ca trendul de anul viitor să fie pozitiv (...) Componentele ESG sunt din ce în ce mai căutate de investitori.“

Investitorii şi analiştii de la BVB speră la o dezgheţare a pieţei listărilor în 2024, după doar două debuturi cu acţiuni la BVB anul acesta, asigurătorul Millenium Insurance Broker (MIB) şi Hidroelectrica (H2O). În acest sens, firma de avocatură Dentons, care a asistat pro­ducătorul de energie în oferta publică iniţială din vară, are un pipeline de IPO-uri care ar putea avea loc la un moment dat în anul viitor.

„Pe partea de equity, Hidroelectrica a mâncat un pic din piaţă, în sensul că anul acesta n-a mai ieşit o mare altă listare. Totodată, sperăm să dea un boom pentru următorii ani. Noi avem un pipeline, sunt nişte IPO care au trecut pe hold. Tocmai ce vorbeam cu un client că s-ar putea să se reîncerce la anul să fie puse pe masă. Deci, încet-încet, sperăm să vedem şi mai multe listări“, spune Loredana Chiţu, head of capital markets, Dentons. Invitată la cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, repre­zentanta casei de avocatură a discutat despre efectul exercitat de Hidro asupra pieţei lo­cale, potenţialele listări de acţiuni de la BVB, instrumentele financiare cu componentă ESG (mediu, social şi guvernanţă corpora­tivă) şi emisiunile de obligaţiuni derulate de instituţiile bancare.

„Se întâmplă nişte lucruri pe AeRO, dar noi, în general, evaluăm ceea ce se întâmplă pe Piaţa Principală şi acolo, din câte ştiu eu, sunt nişte intenţii ( de listare – n.r.), dar nu în decembrie, care oricum nu este o fereastră bună pentru listările mari. Sper însă ca trendul de anul viitor să fie pozitiv. Revenind la Hidroelectrica, sper ca antreprenorii locali să fi văzut că se poate.“

Mai exact, IPO-ul a arătat că aproape două miliarde de euro se pot lista exclusiv la BVB şi că există bani în piaţă, atât din partea mediului de retailul, cât şi dinspre marii investitori instituţionali, adaugă Loredana Chiţu. Recent, Hidroelectrica a atins un nou maxim istoric de 128,7 lei pe unitate, deci un plus de 24% de la listare. Cu tot cu discountul din ofertă, investitorii au putut marca un randament de circa 28% la finele lunii trecute.

 

Cum arată însă piaţa instrumentelor financiare cu venit fix?

„Au mers bine obligaţiunile din partea băncilor pentru că ele trebuie să îndeplinească criteriile MREL pe care le impune BNR-ul, iar asta se întâmplă şi în Europa cu toate celelalte bănci. Atunci, a fost un trend ascendent al emisiunilor de către bănci, au emis BCR, Raiffeisen, Libra, acum CEC, Banca Transilvania, UniCredit. Este un flux continuu aici. Aşteptăm cât mai multe obligaţiuni verzi, pe care pariez în viitor. Nu putem să nu vorbim despre tema momentului. Componentele ESG sunt din ce în ce mai căutate de investitori“, afirmă Loredana Chiţu.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Mai avem un mandat despre care nu putem să discutăm, o societate unde statul are deţineri, care a fost pusă pe hold. Deci ar fi trei, dar toate în nişte stadii oarecum latente. Mai avem discuţii pentru potenţiali emitenţi, deci avem un pipeline. Dar nu putem să ignorăm şi contextul geopolitic. Piaţa de capital este cea mai sensibilă la ce se întâmplă în Europa şi în lume.

Dacă vine un emitent precum Romgaz, o ofertă de obligaţiuni este extrem de interesantă, indiferent dacă este sau nu verde.  Emitenţii puternici reprezintă excepţii.

Pe măsură ce se reglementează mai mult de la nivel european înspre noi, sustenabilitatea devine mai presantă, inclusiv reversul. Deocamdată nu avem reglementări (pentru green washing – n.r.), dar s-ar putea să apară în viitor. Au început să apară sesizări şi litigii în America. Sunt investitori care observă, de exemplu, că în raportul curent ai spus ceva despre cât de puţin afectează businessul tău mediul şi apoi descoperă că, de fapt, poluezi; nu au o problemă să te dea în judecată.

Nu discut despre piaţa de la noi. Oricum avem foarte puţine astfel de cazuri de emisiuni de obligaţiuni, avem mai degrabă ceva „sustenability linked“... Green washing-ul este o problemă. De fiecare dacă când vine un client să ne întrebe, încercăm însă să îi prezentăm şi reversul.

A fost un mesaj pozitiv din partea Primăriei Bucureşti (privind emisiunile de obligaţiuni – n.r.) pentru că au reuşit să emită constant. Clujul a aprobat de asemenea o astfel de emisiune. Reşiţa a închis-o de curând, însă nu mi-e clar cât de mult au atins ce îşi doreau. Iată că deja vorbim de trei exemple într-un an. Aş vrea să încerce cât mai multe. Având consultanţi corecţi alături de tine, poţi să accesezi fără probleme bursa.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent