ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: Este surprinzător faptul că avem un număr destul de mare de investitori noi în 2024. Observăm un grad mai ridicat de informare

27.03.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Investitori care au tranzacţionat pe alte platforme, cu expunere pe piaţa monetară sau industria crypto, se orientează către BVB pentru siguranţa de a investi sume mari, spune brokerul.

Ovidiu Şerdean, broker al IFN Finwest, una dintre cele mai active societăţi de intermediere de la Bursa de Valori Bucureşti, semnalează o creştere a numărului de investitori de la începutul anului încoace, aceştia fiind atraşi inclusiv de randamentele dividendelor distribuite de companiile listate, venite, în mare parte, în linie cu aşteptările pieţei de capital.

„Este surprinzător faptul că avem un număr destul de mare de investitori noi de la începutul anului. Am văzut persoane tinere care au venit să îşi deschidă cont. Aveau câteva noţiuni legate de piaţa de capital, mulţi dintre ei aveau conturi deschise pe alte platforme, alte pieţe şi produse financiare, precum Forex şi criptomonede“, spune brokerul.

Reprezentantul IFB Finwest – una dintre cei mai vechi case de brokeraj de la BVB – a fost prezent în cadrul ediţiei de marţi, 26 martie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro sau pe paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe Spotify.

„Din discuţiile cu ei, Bursa de la Bucureşti i-a atras prin credibilitate, prin faptul că aici au siguranţa de a investi sume mult mai mari decât pe alte instrumente financiare. Faptul că Bursa de Valori se dezvoltă, vezi randamentele oferite de dividendele companiilor, toate aceste lucruri îi atrag pe investitori”, continuă Ovidiu Şerdean.

Numărul de investitori prezenţi la BVB a ajuns la 178.545 la finele anului trecut, un nou record, în creştere cu 45.582 de participanţi sau 34,3% faţă de datele de la 31 decembrie 2022, când totalul era de 132.963, conform Fondului de Compensare a Investitorilor. Prin indicele dividendelor BET-TR, 2023 a fost al treilea cel mai performant an din ultimii zece pentru investitorii de la BVB, după 2019 (randament de 47%) şi 2021 (40%)

„Un alt aspect plăcut din discuţiile cu ei este că sunt foarte realişti. Comparativ cu anii 2006-2007, ani de efervescenţă pe pieţe, când aşteptările erau de multe ori nerealiste, acum se uită la randamente, fac comparaţie cu dobânzile la depozite bancare, cu titlurile de stat. încearcă să facă un mix de investiţii, deci devin mai informaţi, mai educaţi”, mai spune brokerul.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent