ZF Investiți in România

Ovidiu Bucătaru, Agricultorul SRL: România se vede astăzi în cel mai bun punct din perspectiva PIB-ului, dar dacă vrem să oferim o şansă acestei ţări este necesar ca în fiecare an să obţinem o creştere de peste 3,5% dublând standardul generaţiei care vine.

02.11.2023, 18:10 Autor: Mircea Nica

România se vede astăzi în cel mai bun punct din perspectiva PIB-ului, dar dacă vrem să oferim o şansă acestei ţări este necesar ca în fiecare an să obţinem o creştere de peste 3,5% dublând standardul generaţiei care vine, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO, Agricultorul SRL, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată în parteneriat cu CEC Bank, la Bacău.

“România are încă un potenţial de atins. Un hectar de pământ generează valoare adăugată spre 1.400 de euro cu tot cu procesare, versus media Uniunii Europene care este spre 1.800 euro. Este încă un potenţial de creştere de 30%. Avem o şansă să facem acest lucru, să creştem în continuare. Nu cu o reindustrializare la un nivel legată de industria grea aşa cum am fost obişnuiţi, dar industria alimentară are o şansă”, a mai adăugat Ovidiu Bucătaru.

 

Ce a mai spus Ovidiu Bucătaru:

♦ Chiar dacă numerele sunt foarte importante, ce facem reprezintă viitorul României. Dublarea PIB-ului este strict legată de bunăstarea noastră.

♦ Astăzi sunt mult mai multe variabile. În domeniul agribusinessului vorbim cu precădere şi aici grupul Agricultorul vede mai multe variabile ca înainte. Ne trebuie constante, vedem variabile în schimbările care apar peste noapte.

♦ România are o şansă, reindustrializarea ei se poate face, iar industria alimentară ar trebui să fie un vector.

♦ Avem un excedent în ceea ce înseamnă materii prime. Exportăm produse primare din zona agricolă, dacă reuşim să le ţinem aici, processându-le întreaga comunitate va câştiga.

♦ 21% din populaţie este implicată în zona aceasta de agriculură. Cum îi facem să aducă valoare aăugată? Să îi facem IT-işti dintr-odată nu cred că reuşim, dar cu siguranţă îi putem califica, îi putem aduce în proximitatea lor, făcând investiţii, facilităţi de producţie, processând ceea ce ei la bază fundamental ştiu.

♦ România are şansa celor 82 mld. euro în ciclul acesta bugetar de 2021-2027, chiar dacă este o redistribuire din ciclul anterior  2014-2021 unde sectorul privat avea o componentă mai mare, dar există în medie un 3% din PIB să ne dublăm investiţiile pe care le avem.

♦ Venind dinspre Bucureşti de-a lungul anilor s-au văzut evoluţii şi se vor vedea. Le vom vedea pentru că avem nevoie şi de o coloană vertebrală, o arteră care să ne ofere această posibilitate. Ucraina va avea nevoie de foarte multe elemente pentru reconstrucţie.

♦ Până la momentul respectiv există foarte multe materii prime. Vor veni indiferent de ce vom considera noi şi pot fi utilizate pentru a fi procesate. Vedem câteva exemple de câţiva jucători care au relocate facilităţi de producţie, dar şi noi putem fi un exportator net către Europa, care continuă să consume.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank