ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alina Verdeaţă, Green Alley: Vedem o creştere a preţurilor cerute, în special pe locuinţele care nu sunt noi. Rămâne de văzut dacă vor fi absorbite

21.02.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Preţurile cerute pentru locuinţele vechi sunt în creştere, dar piaţa ar putea ajunge să absoarbă doar o creştere de circa 10%. 

Anul 2022 aduce o creştere a preţurilor cerute pentru locuinţe, în special pe segmentul unităţilor care nu sunt la prima vânzare, ceea ce ridică întrebări legat de modul în care piaţa va absorbi aceste preţuri, a explicat Alina Verdeaţă, managing partner al firmei de consultanţă imobiliară Green Alley Real Estate, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Vedem o creştere a preţurilor la nivel de cerere, în special pe piaţa liberă. Rămâne de văzut dacă vor fi absorbite aceste produse din piaţa veche, chiar dacă sunt în zonele exclusiviste şi au, fără doar şi poate, multe puncte forte“. 

Ea a subliniat că în cazul proiectelor noi „lucrurile sunt mai clare“, iar dezvoltatorii îşi justifică creşterile de preţuri prin costurile suplimentare cu care se confruntă în piaţa de construcţii. 

„Ele cresc cumva pe valul creşterii locuinţelor noi şi dacă mergem punctual pe o zonă – Dorobanţi, Primăverii sau Floreasca – şi vedem un anumit preţ mediu pe metru pătrat în cazul construcţiilor noi, un proprietar al unui imobil dintr-un bloc construit în urmă cu 5-7-10 ani vrea să integreze cumva preţul, încearcă să absoarbă şi el un preţ în cadrul aceleiaşi zone“. 

Acest comportament duce la discrepanţe în piaţă, în contextul în care modul în care un proprietar abordează procesul de vânzare nu este structurat pe date comparative din tranzacţii realizate, ci mai mult pe sentimentul din piaţă, respectiv pe preţurile cerute de alţi proprietari din zonă. 

„Cred că o să se calibreze din mers şi sper relativ repede. Atenţie, nu sunt lucruri exagerate, dar sunt şi astfel de locuinţe care apar pe piaţă şi influenţează percepţia atât a cererii, cât şi a ofertei viitoare la nivel de tendinţe pe preţurile din fiecare zonă în parte“. Mai mult, Alina Verdeaţă atrage atenţia asupra cumpărătorilor, care au devenim mult mai educaţi şi mai „pretenţioşi“, acesta fiind un potenţial factor decisiv în faţa tendinţei de a cere preţuri ridicate care nu se justifică. Green Alley este o agenţie de consultanţă imobiliară din Capitală care activează atât pe proiecte noi, cât şi în piaţa imobilelor aflate la revânzare, şi a cărei activitate se concentrează în special pe zonele centru şi nord.

Compania s-a extins în 2021 şi către proiecte din Constanţa, respectiv Mamaia, iar anul trecut a închis circa 420 de tranzacţii, dintre care aproximativ 60% au implicat unităţi locative noi. De curând, Green Alley a tranzacţionat şi o vilă în apropierea sediului Guvernului, cu 1,5 mil. euro. 

Invitata a explicat că în ultimul an preţurile pe segmentul premium, high-end, din zona de nord a Capitalei au crescut cu peste 20%. 

„Ne aşteptăm ca preţurile să continue să crească în 2022, cu 13-15%, poate chiar şi mai mult. Cred că mai puţin pe zona de low-market, zona de cartiere, sud, zonele mai periferice. Acolo cred că o să absoarbă o creştere mai mică. În piaţa liberă dacă vorbim de preţurile cerute lucrurile stau diferit, dar la nivel de absorbţie a preţurilor cred că vom vedea în jur de 10%“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank