ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Camelia Sin, Eldrive România: Investim peste 170 mil. euro în reţeaua de staţii din România, Bulgaria şi Lituania

13.07.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Eldrive are un buget de investiţii de 174 mil. euro pentru extinderea reţelei de staţii de încărcare şi vrea să construiască pri­mele „benzinării“ pentru maşini electrice din România sub forma unor hub-uri cu 20 de staţii de încărcare.

„Avem peste 120 de staţii cu 200 de punc­te de încărcare preponderent în zona urbană - Bucureşti, Craiova, Constanţa, Braşov. Vrem să extindem reţeaua cu cât mai multe puncte pentru creşterea confor­tului utilizatorului de maşină electrică. În parteneriat cu Square 7 discutăm despre o re­ţea nouă cu peste 100 de staţii de fast char­ging. La final de 2023 vom avea aproape 300 de staţii, cu 500 de puncte de încărcare. Vom acoperi toată ţara. Vom merge şi spre Mol­dova, spre vestul ţării şi nord. Mizăm şi pe construcţia unui hub unde 20 de maşini elec­trice vor putea încărca simultan. Astfel de huburi le vom dezvolta în proximitatea auto­străzilor. Investim şi în întărirea de reţea, facem racorduri din medie sau înaltă ten­siune. Sunt provocări birocratice, unde există un blocaj destul de mare. Vom investi şi în baterii în aceste huburi pentru că atunci când ai 20 de staţii de foarte mare putere ai nevoie şi de stabilitate, cu baterii de 1-2 MW“, a spus Camelia Sin, country manager pentru Eldrive România, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank

Eldrive România şi Square 7 Properties instalează peste 100 de staţii de încărcare pentru maşini electrice în 26 de zone cheie din Ro­mânia. Eldrive România instalează staţii de încărcare pentru maşini electrice în 26 de par­curi de retail din România aflate în por­tofoliul Square 7 Properties şi Mitiska REIM. Primele staţii sunt deja funcţionale în Giurgiu Shopping Park, începând cu luna iulie 2023. Toate celelalte staţii urmează să fie instalate şi puse în funcţiune până la fina­lul anului acesta şi în 2024. În total este vorba despre mai mult de 100 de staţii care cu­mulează peste 300 de puncte de încărcare. În Shopping Park Giurgiu sunt patru staţii de 50 kW şi 22 kW, unde pot fi încărcate opt maşini electrice simultan.

„Avem o finanţare de 40 mil. euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru dez­vol­tarea reţelei. Numărul maşinilor electrice creşte puternic şi în România. Pentru cele trei ţări, România, Bulgaria şi Lituania, avem acum în total un buget de 174 mil. euro pen­tru 10.000 de staţii de încărcare, cu 40 mil. euro de la BEI. În România programul Rabla Plus ajută foarte mult. În Bulgaria pen­tru că nu există un astfel de program nu­mărul maşinilor electrice creşte mult mai lent. La noi vedem de la o zi la alta cum creş­te parcul. Tariful este de 2,39 lei kWh indiferent dacă este staţie AC sau DC“, a spus Camelia Sin.

Până la final de 2023 şi pe parcursul lui 2024 vor fi date în folosinţă noi staţii de încărcare Eldrive în întreg portofoliul de parcuri de retail Square 7 Properties şi Mitiska REIM. Fiecare amplasament are autorizaţii specifice şi date de punere în folosinţă diferite.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank