ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Csaba Borboly, CJ Harghita: Investim în drumuri judeţene pentru turism şi în incubatoare de afaceri pentru a susţine antreprenoriatul

02.03.2022, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Judeţul Harghita vrea să mizeze pe investiţii în turism şi agricultură bio şi vrea să atragă cât mai multe afaceri mici şi medii, în condiţiile în care populaţia judeţului de circa 310.000 de locuitori limiteaza atractivitatea în cazul marilor investiţii cu mii de locuri de muncă.

Cinci hoteluri de cinci stele sunt în construcţie în judeţul Har­ghita, spune Csaba Borboly, preşedintele Consi­liului Jude­ţean, acestea fiind susţinute de o cerere tot mai mare pe piaţa locală a ospitalităţii.

„Investiţii noi vin, în special în turism. Pandemia a adus şi două lucruri bune – debirocratizarea-digitalizarea şi tu­rismul. Oamenii vor să meargă într-un loc natural şi li­niştit, motiv pentru care am dez­voltat bran­dul Harghita Family Friendly. Avem acum în lucru cinci hoteluri de 5 stele. Până acum doar în Miercurea Ciuc era unul de patru stele. Aceste hoteluri plus multe pensiuni“, a spus Csaba Borboly, preşe­dintele Consi­liului Jude­ţean Harghita în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România, realizată de ZF şi CEC Bank.

El a subliniat că pentru a dezvolta corespunzător turismul, importante sunt şi investiţiile în drumurile judeţene, pentru ca turiştii să descopere şi noi zone.

„Avem o colaborare bună cu CEC Bank şi datorită lor am reuşit să demarăm investiţii în judeţ. Eu sunt preşedinte din 2008 şi am învăţat că trebuie să ne pregătim cu proiecte din timp, licitaţii încheiate şi pe măsură ce vin fonduri, să le folosim. Acum am avut o problemă din cauza fondurilor guvernamentale, nu sunt nici bani europeni încă şi printr-o linie de credit de la CEC Bank pentru a demara şi finaliza o serie de investiţii. Avem în lucru peste 100 km de drum judeţean. Avem cu fiecare judeţ din apropiere în lucru – spre Vatra Dornei şi Suceava, pentru a scurta cu 140 km drumul dintre Bucureşti şi Suceava, cu judeţul Neamţ avem un drum spre Cheile Bicazului, cu Bacău, drumul spre Valea Uzului, cu judeţele Covasna şi Braşov avem un proiect european de 26 mil. euro cu care vom face o bifurcaţie cu cele două spre zona Odorhei, iar cu Mureş avem trei lucrări în execuţie. Noi avem un potenţial turistic foarte mare, iar aceste drumuri sunt importante“, a spus preşedintele Consi­liului Jude­ţean.

Pasul al doilea îl reprezintă dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, unde tinerii să poată demara un business. „Vrem să realizăm şi centre-incubator de afaceri în Harghita. Avem unul funcţional la Odorhei care dă rezultate foarte bune, avem mulţi tineri antreprenori care s-au lansat şi vrem în fiecare oraş al judeţului. Pentru trei avem câştigate proiecte europene şi urmează paşii necesari pentru Gheorgheni şi Topliţa. Legat de economie, cu Miercurea Ciuc vrem un parc industrial, iar pe turism dezvoltăm un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) integrat prin care turismul de patru anotimpuri să se dezvolte“, a spus Csaba Borboly. El spune că sunt deja 54 de firme în centrul din Odorheiu Secuiesc. „Am studiat centrele de tip incubator de afaceri de la Tel Aviv şi până la Londra înainte de a-l înfiinţa. Avem acum 54 de firme, pentru trei ani în centru, pentru cei sub 35 de ani, care vin cu o iniţiativă. Biroul este cel mai mic lucru pe care îl primeşte un antreprenor. Acolo în fiecare dimineaţă sunt cursuri, seminarii, manifestări, sunt experţi din domenii precum marketing, juridic şi online.“

„Astfel firmele se întăresc şi impozitele încasate de la ei deja sunt mai mari decât cheltuielile noastre cu centrul şi implicit noi deja câştigăm mai mult“.

Următorul va fi deschis la Miercurea Ciuc, împreună cu  cu Universitatea Sapienţia de tip cercetare-inovare, iar două noi vor fi la Bălan şi Cristuru Secuiesc.

„La Miercurea Ciuc fosta casă de cultură a sindicatelor se va transforma într-un incubator de cercetare. Acolo se vor face cercetări pentru produse noi – ce să facem din mure spre exemplu. Când ajunge la un nivel, produsul devine comercial, se realizează un start-up care va produce acele produse. La Ciuc investiţia totală va fi de aproape 10 mil. euro, iar numai documentaţia va costa aproape 500.000 de euro, iar aceasta reprezintă 4%“, a explicat preşedintele.

De asemenea, a subliniat că a înfiinţat şi o Agenţie de Dezvoltare a judeţului pentru a facilita investiţiile aici – „sunt tineri care au lucrat în afară şi vor să investească acasă în servicii sau produse, investitori mai mari. Dar trebuie să fim conştienţi de un lucru – judeţul Harghita are 310.000 de locuitori, iar Miercurea Ciuc, cel mai mare oraş, are 39.000 de locuitori. Aici investiţii cu mii de locuri de muncă nu se pot realiza, noi mizăm pe businessuri mai mici, de familie, de comunitate“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank