ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ionuţ Nicolescu, Grand Development: Dacă vrem să încurajăm investiţiile, avem nevoie de stabilitate fiscală, nu de patru schimbări de TVA la locuinţe

27.09.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Ionuţ Nicolescu, fondator Grand Development şi care anterior a făcut parte din echipele SVN Ro­mânia şi Meta Estate Trust, companii din care a realizat exitul recent, con­sideră că sunt tot mai mulţi dezvol­tatori care vor construi locuinţe direct pentru TVA de 19% pentru a nu-şi mai schimba planul în funcţie de cea mai recentă modificare fiscală.

„Creşterea TVA-ului va opri pu­ţin achiziţiile pe piaţa imobiliară. Orice schimbare fiscală necesită o pe­rioadă de asimilare, ca şi creşterea de curs valutar. Doar nevoia va împinge la achiziţie cu TVA de 9%. Consider că va fi mai simplu de abordat un pro­iect cu 19% TVA, iar dezvoltatorii vor realiza unităţi locative mai adap­tate pieţei fără a se mai gândi la arti­ficii pentru unităţi mici şi înghesuite cum avem astăzi. Cel mai probabil 1-2 luni piaţa va fi afectată, cum a fost şi la modificările anterioare“, a spus Ionuţ Nicolescu în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

El a subliniat că deja sunt dez­volta­tori care construiesc locuinţe peste pragul de 120.000 de euro, pen­tru a nu mai fi constrânşi în vreun fel de modificările fiscale ulterioare.

„În paralel cu proiectul Monte­bello am încheiat un parteneriat cu familia Tănăsoiu şi vom investi în faza a doua din GreenLake, o inves­tiţie estimată la peste 30 mil. euro, iar pentru prima fază ne vom ocupa de vânzări. Avem pentru faza a doua din cele 65 de unităţi, peste 51% vândute. Proiectul va demara în ianuarie şi toate sunt cu TVA de 19% şi vorbim de cu totul alte suprafeţe. De aceea spun că piaţa va trece spre TVA de 19% pentru a nu mai fi condiţionaţi de cel de 9%. Nu că nu ar conta di­ferenţa de 10 puncte, dar contează cum şi unde trăieşti. Trebuie încura­jată achizţia de locuinţe noi, iar TVA-ul ar trebui redus per total pen­tru a avea unităţi cu un nivel de trai mult mai bun“, a spus Ionuţ Nicolescu.

Compania de dezvoltare imobi­liară Grand Development a luat decizia de a investi un milion de euro în construcţia unui centru de servicii şi facilităţi în cadrul Montebello Transylvania Resort, proiect pe care compania îl dezvoltă lângă Braşov în urma unei investiţii de 12 milioane de euro. Grand Development a fost fondată şi este condusă de Ionuţ Nicolescu.

„După exitul din Meta şi SVN, am decis să investesc într-un proiect în Braşov, unde exista anterior o fa­brică de cărămidă. Proiectul va avea 47 de vile de tip chalet scandinav, în urma unei investiţii de 12 mil. euro. Ne nevoie de un produs locativ nu doar de unităţi locative şi spaţii de dormit, am decis să investim în pro­iectul Montebello şi într-un concept de facilităţi şi servicii, care va oferi şi întregi conceptul. Va oferi proprieta­rilor şi turiştilor care vor închiria mai multe facilităţi – restaurant, bistro, cen­tru spa şi recuperare medicală, centru de conferinţe, serviciu de con­cierge pentru închirieri echipamente sportive şi facility management. Com­pania va investi în el şi va fi ad­ministrat de compania de adminis­trare. Este necesar pentru a întregi proiectul şi a-i oferi clientului final şi turistului mai multe facilităţi. Cel mai apropiat restaurant este la 4 km de noi, motiv pentru care era necesar unul în cadrul proiectului“, a spus dezvoltatorul.

Faza 1 va fi gata la final de noiembrie, iar în T1 2025 este în plan ca întreg proiectul să fie gata.

„Luna trecută la final s-a finalizat şi drumul până în cadrul complexului cu tot cu alei, trotuare, iluminat public, jardiniere, totul realizat de primărie care susţine astfel investiţiile private“, a spus Ionuţ Nicolescu.

Montebello Transylvania Resort reprezintă un proiect de reconversie, fiind dezvoltat pe fostul amplasament al unei fabrici de cărămidă, abandonată de peste 25 de ani. În ultimele 12 luni au fost realizate ample lucrări de conectare şi racordare a terenului la toate reţelele utilitare, care anterior se aflau la distanţe de câţiva kilometri de proiect. Prima fază a proiectului va fi finalizată în luna noiembrie a acestui an.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank