ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Istvan Kozma, primarul comunei Sânsimion: Vrem să ajutăm investitorii care vin aici, dar pârghiile sunt puţine. Mizăm pe investiţii pentru tineri

31.08.2022, 16:00 Autor: Bogdan Alecu

Istvan Kozma, primarul comunei Sânsimion dintre Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad din judeţul Harghita, spune că deschiderea berăriei Csiki Sor de către antreprenorul Lénárd András a revitalizat comuna, dar şi-ar dori ca autorităţile locale să aibă la îndemână mai multe pârghii pentru a susţine astfel de investiţii.

„Legislaţia e cam scurtă. în afară de utilităţi, consiliul local nu poate ajuta prea mult o investiţie. Pentru noua fabrică a Csiki Sor de chipsuri nu avem gaze în comună spre exemplu. De 3-4 ani tot încercăm să rezolvăm, iar săptămâna trecută am semnat contractul pentru infrastructura de gaze naturale şi branşamente. Nu erau fonduri până acum şi nu erau programe în ultimii 15-20 de ani. Acum cu ajutorul Ministerului Fondurilor Europene am atras această investiţie. Contractul de execuţie are 16 luni pentru 30 mil. lei“, a explicat Istvan Kozma în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Cei de la Csiki Sor au pus pe harta turismului comuna din Harghita, în condiţiile în care există şi posibilitatea ca turiştii să viziteze fabrica de bere.

„Atunci când o fabrică deschide uşa pentru cei interesaţi să vadă procesul de producţie, sunt mulţi curioşi care vin să vadă. Berea este o producţie populară şi vin mulţi turişti pentru a vizita fabrica de bere. Din aprilie în noiembrie sunt foarte mulţi la Sânsimion. Când vorbim de fabrici şi industrie - Csiki Sor e acum cea mai cunoscută, trebuie să facem o menţiune - Sânsimion era o localitate industrială în zonă - acum 120 de ani s-a construit calea ferată Braşov – Tg.-Mureş şi atunci a apărut industria în zonă, întâi cu prelucrarea lemnului. În 1942 a început construcţia unei fabrici de amidon şi spirt - unde lucrau peste 400 de oameni din zonă. După Revoluţie s-a închis şi în 2014 a fost cumpărată platforma de către Lénárd András care a construit fabrica de bere Csiki Sor după 15 ani în care localnicii au văzut cum se demolează. După investiţie a venit şi încrederea oamenilor care au văzut că şi aici se poate investi. Anul trecut au demarat şi producţia de chipsuri unde se procesează cartofii“, a explicat primarul.

Când vine vorba de investiţii publice, primăria susţine construcţia unei piste de biciclete de-a lungul râului Olt, care curge în apropiere dar şi proiecte pentru cei tineri.

„Râul Olt este în vecinătate, trece prin intravilan şi dorim să amenajăm o pistă de biciclete care să lege Miercurea Ciuc de Băile Tuşnad prin cele patru comune dintre cele două.“

 „Am avut discuţii cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Sporturilor pentru a face malul Oltului o atracţie pentru turişti. Pe drumurile judeţene şi naţionale nu permite circulaţia bicicletelor în siguranţă“, a subliniat primarul.

Când vine vorba de alte investiţii, acestea vizează sectorul medical şi cel de învăţământ.

„Mai avem pe PNRR construcţia unei creşe. Avem foarte mulţi copii în comună, de la grădiniţă până la clasa a opta avem 500 de copii. În decembrie am inaugurat o sală de sport cu 180 de locuri finanţată prin CNI. Tot prin PNRR dorim să construim locuinţe de serviciu pentru medici şi profesori pentru că înainte de Covid am analizat ce doresc locuitorii şi sănătatea este cel mai important lucru. De atunci investim în cabinetul medical. Avem doi medici de familie, doi medici stomatologi, cabinet nou şi bine echipat. Investim şi în sport, în teren de fotbal, de mini-fotbal, investim în pistă de alergare, piste de biciclete, skate-park unde copiii şi tinerii să petreacă timpul liber. Avem şi 70 de copii în trei categorii de fotbal şi avem o colaborare cu academia de la Miercurea Ciuc pentru că suntem foarte aproape“,  a spus Istvan Kozma.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank