ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Nicolae Kovacs, Agista: Mai avem circa 6 mil. euro de investit. Planul nostru este să demarăm anul viitor o majorare de capital de 15-20 mil. euro

07.09.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Primul fond Agista este un fond închis şi reuneşte 11 acţionari, printre care Nicolae Kovacs, CEO al Agista, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, Dan Pitic, proprietarul Ax Perpetuum şi familia Korponay, cunoscută pentru afacerile din industria produselor veterinare.

Fondul de investiţii în curs de autorizare Agista a alocat deja circa 14 milioane de euro din cele 20 care au format capitalul iniţial, iar în 2024 are în plan să demareze o majorare de capital prin care să strângă între 15 şi 20 de milioane de euro, atât de la acţionarii actuali, cât şi de la investitori noi, a explicat Nicolae Kovacs, CEO al Agista, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Planul nostru este ca la finalul acestui an, după ce mai facem încă o tranzacţie, să demarăm o majorare de capital anul viitor prin care să mai adunăm bani. (...) Dimensiunea este discutabilă astăzi, dar probabil va fi undeva între 15 şi 20 de milioane de euro.“

Agista este astăzi un fond de growth axat pe IMM-uri, însă el a luat naştere iniţial în anul 2021, ca un fond de pre-IPO, adică un investitor dedicat ultimei runde de finanţare înainte de listarea la bursă. Agista a fost lansat de Impetum Group.

„Anul 2022 a venit cu un fel de frână pe piaţa de capital şi, accesând IMM-urile care vor să se listeze, ne-am dat seama că există o foarte mare piaţă care nu vrea să se listeze încă, e o piaţă de companii foarte bu­ne, cu potenţial foarte mare de creş­tere, cu management foarte bun şi ca­pacitate de scalare foarte bună, pro­duse bune. (...) Şi am pivotat către un produs clasic de growth, prin care in­vestim în companii de creştere foarte mare şi le ajutăm să ajungă la urmă­torul nivel, să se dezvolte na­ţio­nal şi, câteodată, chiar şi internaţional“.

Ca fond de pre-IPO, Agista a intrat în companii precum AROBS Transilvania, Softbinator Technolo­gies şi Chromosome Dymamics, care au ajuns pe bursă, precum şi în com­pania Eplus Smart Energy, care nu s-a mai listat pe piaţa de capital. De ase­menea, Agista a început în acea perioadă şi investiţia în Bittnet Group, urmând ca mai apoi să de­vi­nă unul dintre cei mai mari acţionari ai grupului fondat de fraţii Logofătu.

Ca fond de growth, Agista şi-a majorat participaţia în Bittnet Group şi, recent, a investit în Centrokinetic, companie medicală specializată în recuperare medicală. Fondul îşi propune să intre în companii pe o poziţie de acţionar minoritar.

„În ceea ce ne priveşte pe noi, ne uităm la companii care sunt într-un cadran mediu, o cifră de afaceri de 3-4 şi până la 15 milioane de euro, ne uităm să investim tichete de la 2 la 5 milioane de euro în aceste companii şi ne uităm să avem un management cu care avem chimie sau care poate să pună în operă resursele financiare pe care le investim în aceste companii, astfel încât prin scalare businessul să valoreze mult mai mult şi să putem crea valoare atât pentru economie, cât şi pentru acţionarii noştri“.

Agista vrea să stea alături de o companie circa 3-5 ani, în aşa-numita perioadă de scale-up, iar strategia de exit poate varia de la caz la caz, fie către un altfel de investitor, fie către bursă.

„Poate să fie bursa, dar nu neapărat. Cea mai bună strategie de exit pentru un fond de private equity este în general investitorul strategic, care cumpără să adauge la portofoliul deja existent sau la gama de servicii deja existente. Poate să fie şi bursa, poate fi şi un alt fond de private equity, un fond de buyout, care vine şi cumpără o companie matură şi pentru care este foarte important că înainte a fost în acţionariat tot un fond de private equity care a dezvoltat lucrurile într-un anumit fel“.

Direcţiile de investiţii ale primului fond Agista au fost până acum sectorul IT şi servicii medicale, iar Kovacs subliniază că se uită atent şi la reciclare. Până la finalul anului, fondul ar putea anunţa o nouă tranzacţie.

„Am anunţat deja investiţii de circa 14 milioane de euro, mai avem 1-2 investiţii de anunţat. După aceea, cu siguranţă vom merge mai departe şi vom face o majorare de capital“.

Agista este pe cale să facă şi un exit până la finalul anului, dar nu a oferit mai multe detalii despre acest lucru, spunând doar că va întoarce circa 5% din fond.

Primul fond Agista este un fond închis şi reuneşte 11 acţionari, printre care Nicolae Kovacs, CEO-ul Agista, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, Dan Pitic, prorpietarul Ax Perpetuum sau familia Korponay, cunoscută pentru afacerile din industria produselor veterinare. Acum, noul fond lasă loc şi pentru investitori noi.

„Şi de la acţionarii existenţi şi de la alţi acţionari. Există dornici să investească în fondurile noastre, respectiv şi în Agista, dornici care poate nu erau pregătiţi când s-a format fondul, dar ne-au urmărit şi primim din ce în ce mai multe întrebări legat de posibilitatea de a investi în fondurile noastre şi sunt convins că putem ridica bani suplimentari fără probleme majore“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank