ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Restart Energy a implementat în ultimii doi ani peste 130 de proiecte de autoconsum pentru clienţi industriali, cu o capacitate cumulată de 50 MW

02.04.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Cifra de afaceri a Restart Energy s-a ridicat la 67 mil. euro în 2023, conform reprezentanţilor companiei.

Compania românească Restart Energy a implementat în ultimii doi ani peste 130 de proiecte de autoconsum pentru clienţi industriali, cu o capacitate cumulată 50 MW, a explicat Armand Domuţa, CEO şi cofondator Restart Energy, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Este o zonă foarte scalabilă şi repetitivă, observăm un interes tot mai mare de la companii, mai ales datorită faptullui că şi soluţiile de finanţare sunt tot mai bune şi mai flexibile. (...) În 2024 vrem să contractăm undeva la 150 MW de instalaţii fotovoltaice, să atingem o cifră de afaceri de 80 de milioane de euro pe divizia de solar EPC“.

Obiectivul de 80 de milioane de euro doar din divizia de EPC este unul ambiţos pentru 2024, în contextul în care cifra de afaceri pe toate activităţile companiei s-a ridicat la 67 de milioane de euro în 2023, conform reprezentanţilor companiei.

„De asemenea, ne-am propus ca în 2024 să câştigăm o cotă de piaţă semnificativă în zona de distribuţie de echipamente fotovoltaice pe care le oferim instalatorilor cu tot cu finanţare şi să vindem 3.000 de kituri pentru piaţa rezidenţială“.

Prin divizia EPC, compania a instalat proiecte de autoconsum la clienţi precum Cottonex, Elis Pavaje, Florea Grup, Cotnari, Kraftalt, Maragro sau Cuiul. Pentru unii dintre clienţi, Restart Energy face şi echilibrarea consumului, prin divizia de furnizare. 

Compania Restart Energy a fost înfiinţată în 2015 de Armand Domuţa şi Renato Doicaru, şi a început operaţiunile în 2016, iniţial ca furnizor de energie.

După mai multe extinderi şi transformări, Restart Energy are astăzi trei linii de business: servicii pentru consumatori (EPC, cogenerare, furnizare), servicii pentru producători (operare, mentenanţă, asset management, trading), respectiv divizia care dezvoltă proiecte de mari dimensiuni. Unii dintre clienţii EPC apelează şi la servicii de echilibrare a consumului.

În 2024, Restart Energy se pregăteşte pentru un IPO la Bursa de Valori Bucureşti, iar acesta ar putea avea loc în ultimul trimestru din acest an.

„Ţintim T4 pentru această listare, vrem să mai avem încă un semestru bun înainte de listare şi totodată suntem într-un proces de plasament privat pentru a ne întări structura acţionariatului înainte de listare“.

Restart Energy a atras o investiţie de 21 de milioane de euro de la fondul american Tejas Capital în anul 2021. Astfel, acţionarii companiei sunt astăzi cei doi fondatori şi fondul de investiţii.

„Acţionarii noştri din SUA şi-au mărit participaţia, şi-au convertit împrumuturile pe care le-au oferit în equity şi, separat, stăm de vorbă cu mai multe fonduri de investiţii care îşi doresc expunerea pe piaţa energiei regenerabile din România“.

Restart Energy are un portofoliu de dezvoltare de circa 1 GW de proiecte fotovoltaice, fiecare de minim 50 MW. Cel mai mare proeict este un parc fotovoltaic de 500 MW în judeţul Arad.

Proiectul de la Arad este dezvoltat pe o companie numită Agrovoltaic şi va avea funcţiune dublă, în sensul că terenul pe care sunt aşezate panourile va putea fi utlizat în continuare ca păşune, după cum a spus Domuţa.

„Am obţinut Avizul Tehnic de Racordare (ATR) încă de anul trecut, iar acum urmează să semnăm contractul de racordare cu Transelectrica şi lucrăm la finalizarea finanţării cu partenerii noştri financiari, astfel încât din 2025 să putem demara construcţia acestuia“.

În ceea ce priveşte finanţarea, Armand Domuţa a declarat că este în discuţii pentru a obţine o facilitate de la Banca de Export-Import a Statelor Unite (EXIM Bank).

„Avem partenerul de finanţare. Este vorba despre US EXIM Bank. Asociaţii noştri din companie, cei de la Interlink Capital Strategies, sunt direct lender pentru US EXIM Bank, iar US EXIM Bank are o facilitate de credit de export pentru finanţarea de proiect, adică finanţează exportul echipamentelor produse în SUA“.

Restart Energy a semnat încă din 2021 un parteneriat cu Interlink Capital Strategies, pe mai multe ţinte de dezvoltare. Opţiunea de finanţare de la EXIM Bank era pe masa companiei româneşti, dar până acum nu se produceau în SUA toate echipamentele de care avea nevoie proiectul de la Arad.

„Recent au început să apară foarte multe fabrici de panouri în SUA, stimulate de politica guvernamentală care subvenţionează investiţiile în producţia de echipamente pentru energie verde şi putem spune că am găsit furnizori serioşi şi de încredere, iar acum finalizăm etapele premergătoare finanţării“.

Statele Unite ale Americii a pus pe masă un pachet masiv de subvenţii pentru a dezvolta la nivelul economiei americane capacităţi de producţie şi piaţă de desfacere în logica tranziţiei energetice.

„Condiţiile sunt destul de atractive dacă le comparăm cu condiţiile financiare din Europa, adică maturitatea creditului poate să ajungă până la 22 de ani, vorbim de o perioadă aproape dublă faţă de ce se poate obţine în Europa. De asemenea, procentul de finanţare poate să ajungă până la 85%“.

Pe lângă proiectul de la Arad, compania are în plan o serie de proiecte care însumează 400 MW, în judeţul Hunedoara, pe care vrea să le finanţeze prin Fondul de Modernizare. De asemenea, pregăteşte un proiect de stocare de 30 MW pentru care are nevoie de 15 milioane de euro, bani pe care vrea să îi ia din PNRR.

În paralel, compania vrea să se extindă şi la nivel internaţional şi este prezentă pe piaţa din Serbia din 2016, însă fără prea multe rezultate. Restart Energy a înfiinţat şi o companie în Elveţia, prin care dezvoltă platforma RED, care îşi propune să fie un marketplace pentru tranziţia energetică.

„Serviciile sunt mult mai scalabile şi avem nişte produse pe care urmează să le lansăm cu care putem să oferim serviciile noastre global. Ţinta noastră şi a mea personal este să folosim know-how-ul ingineresc valoros din România pentru a face proiecte la nivel internaţional. Cred că asta este ceva ce lipseşte astăzi în gândirea antreprenorială din România“.

Restart Energy are circa 250 de angajaţi, dintre care jumătate sunt specialişti în energie.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank