ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Roxana Margan, Origini: Vrem să acoperim partea de structurare şi de analiză a datelor în sistemul medical

23.10.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Oncochain, start-up local care dezvoltă o platformă de colectare şi analiză a datelor în domeniul oncologic, a devenit în 2023 Origini şi a venit pe piaţă cu Mediflux.

„Am pornit iniţial ca OncoChain, o soluţie de gestionare a datelor, special concepută pentru clinicile de oncologie şi pentru medici oncologi, dar am realizat, la scurt timp, că problema fragmentării datelor afectează toate specialităţile medicale. A fost evidentă nevoia de transformare digitală suplimentară şi pentru celelalte specialităţi din ecosistem, iar de la începutul anului 2023, focusul nostru a fost pe integrarea noilor tehnologii, iar acest lucru a fost posibil odată cu venirea unei noi echipe de IT, cu care colaborăm, care sunt specializaţi în inteligenţă artificială, în large language models şi am putut să dezvoltăm în întreg portofoliu de produse care nu se mai limitează doar la oncologie, ci susţine şi celelalte domenii medicale“, a spus Roxana Margan, CEO Origini în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

Ea explică faptul că toate aceste date există în diferite softuri de spital, în diferite formate. Scopul este de a recrea acest traseu al pacientului, pentru a putea ajuta medicii să obţină insighturi pentru cercetare, dar şi pentru practica clinică, pentru că datele sunt colectate în mai multe softuri, există formate diferite şi de aici şi acest mare gap al pacientului.

Mai departe, inteligenţa artificială va avea un rol în colectarea şi în procesarea datelor.

„Am beneficiat de o echipă specializată în AI şi large language models, am implementat toţi aceşti algoritmi şi am putut obţine o acurateţe foarte mare, peste 85% din extragerea variabilelor în mod automat. Ar fi însemnat un proces manual care durează enorm de mult pentru un pacient, dacă vrei să faci un studiu pe un lot foarte mare de pacienţi.“

„Aici vorbim şi de o automatizare pe baze de date mari, care oferă medicului un overview general pe cohorte de pacienţi care prezintă anumite caracteristici, care răspund într-un anumit fel la tratament, care au anumit outcome, nu se poate fără tehnologii avansate“, a spus Roxana Margan.

Ea explică faptul că în momentul de faţă soluţia este doar pentru medici. „Este vorba de aşa numitele patient reported outcomes, în care pacienţii raportează reacţii adverse la tratament sau complicaţii după chirurgie sau diferite scale de durere pe diferite patologii. Sunt nişte chestionare standard pe diferite patologii, care ar putea fi integrate în aceeaşi platformă şi ar putea fi corelate cu datele clinice şi paraclinice ale pacientului. Astfel se obţine această vedere de ansamblu, dar şi detaliată şi granulară asupra traseului pacientului. Deci în momentul de faţă este pentru medici“.

În momentul de faţă în România Origini colaborează cu instituţii publice şi private.

„Adaptăm personalizarea implementării, adică medicii pot veni aici la un spital din Timişoara, au avut o nevoie specifică şi am putut să-i ajutăm prin crearea unui template custom pe care, pe ei ajută în practica clinică curentă, pentru că îi ajută să salveze timp şi să petreacă mai mult timp cu pacientul. În afară am vorbit cu destul de mulţi medici, vreo 10, unii sunt români plecaţi, alţii sunt cunoştinţe de ale noastre şi încă nu am dat drumul în afară cu soluţia Mediflux“, a spus Roxana Margan.

Ea subliniază că dacă datele sau partea de digitalizare este oarecum acoperită, dar tot lipseşte partea de structurare şi de analiză a datelor pe care o acoperă la Mediflux. „În viitorul foarte apropiat urmează să testăm nişte use case-uri specifice, pentru că nevoile lor sunt oarecum diferite şi pe fiecare specialitate au alte zone de interes pe care vor să le cerceteze. Atunci trebuie făcute implementări personalizate, pe care desigur ulterior le pot folosi şi alţi medici din aceeaşi specialitate“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank