ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ştefan Vayna, Masterbuild: Se va găsi tot timpul personal pentru muncă atâta timp cât există buget

13.06.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

► Compania a obţinut la finalul lui 2022 PUZ-ul pentru un parc industrial de frig, o investiţie de 15 mil. euro.

Angajatorii care oferă salariile potri­vite vor găsi tot timpul forţa de muncă nece­sară pentru a-şi derula proiectele, ceea ce este valabil inclusiv pe piaţa construcţiilor, după cum a explicat Ştefan Vayna, CEO şi acţionar majoritar al Masterbuild, în emisiu­nea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Având în vedere că în momentul de faţă avem o influenţă foarte mare dinspre resursa umană externă, consider că zona de recrutare a personalului nu va avea un im­pact negativ asupra construcţiilor. Se va găsi tot timpul personal pentru muncă atâta timp cât există şi buget. Atâta timp cât este pre­siune mare pe buget nu apare personal“.

Masterbuild este o companie româneas­că de antrepriză generală şi dezvoltare lo­gistică. Compania are în mod direct aproape 40 de angajaţi, iar în proeictele pe care le gestionează astăzi lucrează peste 400 de oameni.

„La noi oamenii sunt plătiţi în funcţie de calitatea şi dedicaţia angajatului. Avem de la salariu de necalificat care este 4.000 de lei brut acum şi până la 2.000 de euro, în partea de management veniturile sunt mult mai mari“.

În 2023, principalele proiecte ale Mas­terbuild vin din segementul de logistică, urmat de retail şi de diverse industrii. Circa 58% din cifra de afaceri a companiei a venit în 2022 dinspre retail, 15% dinspre seg­men­tul logistic şi 27% dinspre lucrări instituţio­nale, adică lucrări publice.

„În prezent lucrăm cu corporaţii destul de mari în România. Spre exemplu, în Bucureşti avem un proiect foarte mare, care durează undeva la 12 luni şi are undeva la 15.000 mp construcţia, respectiv 60.000 mp terenul. Deocamdată vă pot spune doar că este un client din domeniul retailului şi al bricolajului. (...) Mai avem în Craiova un proiect instituţional cu Institutul de Cer­cetare în Aeronautică“.

Anul trecut, Masterbuild a deschis o sub­sidiară în Kosovo, prin care vrea să câştige contracte cu NATO sau ONU. Compania ro­mânească a mai dezvoltat în trecut pro­iecte pentru NATO.

„În perioada 2016-2018 am avut un proiect cu NSPA, furnizorul de servicii al NATO, în Mauritania, pentru construcţia a două mini-baze militare pentru dezafectarea armamentului întors de pe teatrele de război. A fost un proiect de succes pentru noi, ne-a dat curaj să mergem mai departe“.

La un an distanţă, Masterbuild nu a câştigat niciun contract încă prin subsidiara din Kosovo, dar Vayna a subliniat că era de la început un pariu pe termen mediu şi lung.

„Deocamdată suntem în licitaţii şi în discuţii. Exact ca în ţară, trebuie să avem nu număr de oferte licitate până să înţelegem procesele locale şi apoi să putem intra în proiecte. (...) Minuni nu apar decât după multă muncă, dar zonele astea sunt de interes pentru noi, zona Balcanilor de Vest şi a ţărilor baltice sunt zone pe care le urmărim cu interes“.

Masterbuild lucrează deja de câţiva ani la pregătirea unui parc industrial frigorific în zona comunei Butimanu, judeţul Dâmboviţa. Investiţia s-ar ridica la 15 milioane de euro, iar compania are discuţii cu viitori potenţiali parteneri sau clienţi, întrucât vrea doar să dezvolte acest proiect, nu şi să-l opereze.

„Proiectul se va întinde pe o suprafaţă de 16.000 mp construiţi, pe un teren de patru hectare. (...) Am reuşit la sfârşitul anului trecut să obţinem PUZ-ul şi acum urmează să demarăm documentaţia de atribuire a autorizaţiei de construcţie. Suntem în discuţii destul de avansate cu clienţi“.

Cifra de afaceri a Masterbuild s-a ridicat la 74 de milioane de lei în 2022, iar pentru 2023 ţinteşte o creştere de 25%.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank